25 January 2009

OBAMA -OPINII-(articol preluat)


Un articol frumos scris de Constantin Racaru

Click here: Secretele puterii lui Obama - Opinii <http://www.ziare.com/Secretele_puterii_lui_Obama-635577.html>
* • Obama, hotarat din primele zile sa arate ca e altfel decat Bush. Indiferent ce s-a mai intamplat prin alte locuri din lume, saptamana care se incheie a fost saptamana lui Barack Obama.

El a devenit de marti cel mai puternic om din lume. De ce oare? Pentru ca este liderul celei mai puternice tari din lume. De ce oare au insa SUA acest statut, cat timp sunt o natiune atat de tanara? In numai 200 de ani, americanii s-au ridicat de la zero pana pe "acoperisul" lumii.

Explicatiile sunt, probabil, mai multe, insa, cu siguranta, printre cele mai importante trebuie cautate in valorile pe care se fundamenteaza societatea americana: familie, credinta, respect pentru traditie, patriotism si libertate. Sunt ancorele care au dat stabilitate acestei natiuni tinere, permitandu-i sa se afirme si, iata, sa domine lumea. Iar ceremonia de inaugurare a aratat foarte clar ca, dincolo de inevitabilele derapaje specifice lumii moderne, in momentele cheie aceste valori raman marele secret al americanilor.

In SUA este de neconceput un presedinte burlac. Mai mult, poate ca in nicio alta tara sotia presedintelui nu are o importanta mai mare. Prima Doamna este mai mult decat o persoana, este o institutie, indiferent ca se numeste Bird, Patricia, Rosalynn, Laura, Barbara, Nancy, Jacquelin, Hillary sau Michelle. Prima Doamna este mereu de-a dreapta sotului, de mana cu el, de la castigarea alegerilor, pana la ultimul drum cu Air Force One, catre casa. Mereu in spatele barbatului puternic a stat o femeie puternica si la fel de reprezentativa. Pana si Bill Clinton a fost, in extremis, salvat tot de iertarea sotiei lui fara de care poate ca votul din Congres ar fi fost cu totul altul in scandalul Lewinski.Familia, simbolul stabilitatii.

Familia are simbolistica ei de stabilitate, echilibru, responsabilitate, seriozitate, fara de care nicio treaba serioasa in Biroul Oval sau la cea mai de jos munca nu e posibila.

Credinta americanilor este la fel de bine exprimata, de la chiar cuvintele inscrise pe dolar, la felul in care se incheie cele mai importante discursuri oficiale si asta indifernt de religie.In amalgamul etnic din SUA, amalgamul religios este pe masura. Iar credinta da speranta si gandire pozitiva fara de care nicio ascensiune nu este de conceput.

Nu este deloc intamplator ca presedintele american depune juramantul pe o Biblie tinuta de sotia sa. Familia si credinta merg impreuna.

Traditionalismul americanilor are forme uneori surprinzatoare pentru un popor care se afla mereu in fruntea progresului tehnic, cel putin. Nu schimba sistemul de vot desi este cumplit de greoi, nu schimba momentul votului desi nu mai exista nicio legatura cu exigentele care l-au impus.

Luna noiembrie a fost aleasa in urma cu 200 de ani pentru ca treburile din agricultura sa fie terminate, deci oamenii mai putin ocupati, iar ziua de marti pentru ca oamenii sa poata respecta sfanta duminica pentru ca apoi sa plece luni spre locul de vot, aflat in secolul trecut nu tocmai la coltul strazii.

Acest traditionalism da insa identitate, face legatura cu Parintii Fondatori venerati si acum, legatura cu primii colonisti, cu inceputurile si tot drumul parcurs de atunci pe care americanii bine fac ca nu le uita.

Si totusi acest traditionalism nu e ca un bolovan de picior si nu impiedica o mare flexbilitate de care americanii stiu sa de dovada atunci cand este nevoie. Ca dovada, la Casa Alba este un presedinte de culoare, fiu de musulman, care se numeste si Hussein, iar a carui sotie se trage dintr-o familie de sclavi.

Patriotismul americanilor, cel mai sincer. In mod evident, pentru americani patriotismul este poate cel mai curat si mai autentic dintre cele afirmate in lume. Ei isi iubesc sincer tara, si cand le este bine, si cand le e rau.

Isi iubesc Constitutia, Imnul pe care-l asculta cu mana pe inima si Drapelul. Iar asta se simte din felul in care vorbesc despre eroii lor, despre istoria lor, despre tara lor.

Emotionati, dar nu patetici, solemni, dar nu sforaitori. Este un sentiment care-i motiveaza, le da coeziune, solidaritate si forta.

Apropos, este 24 ianuarie si se implinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor. Ne mai spune noua, romanilor, ceva aceasta sarbatoare sau oricare alta sarbatoare nationala?

Statele Unite au fost create dintr-o imensa sete de libertate, iar Statuia Libertatii este poate cel mai puternic simbol al lor. Dar ea nu este pentru americani doar un drept, ci si o suma de mari obligatii.

Libertatea inseamna independenta, iar asta nu se poate decat prin munca, prin risc, prin implicare, prin asumare. Fara toate acestea, de fapt, nu exista libertate. Daca ar fi sa privim in ograda proprie, cate dintre aceste valori au o autentica recunoastere nu numai in Romania, ci si in restul Europei, deja plictisita, prea sofisticata, supra asistata social si plina de fite.

Din spatele fumurilor si cu reflexele anesteziate, multi europeni privesc insa cu invidie, mai mult sau mai putin tafnoasa, peste Ocean. Acolo, americanii frusti pe care-i dispretuiesc au baza solida ce le permite o suprastructura spectaculoasa.

No comments: