(Virginia...multumim)
Un medic a aratat odata intr-un discurs la radio ca urzica - numita si urzica-creata, urzica- mare sau urzica-de-padure - este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Deci daca oamenii ar sti ce efect tamaduitor are, n-ar mai cultiva decti urzici.
Din pacate sint foarte putini cet care cunosc acest lucru. Urzica este curativa incepind de la radacina, continuind cu tulpina si frunzele si terminind cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere. Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un inger care zboara catre tronul Atotputernicului tinind urzica in mina. Preotul elvetian Kunzle arata in scrierile sale ca urzica ar fi fost distrusa de mult daca nu s-ar fi autoaparat urzicind; insectele si alte animate ar fi facut-o de mult sa dispara. Am putut sfatui odata pe o mama a sapte copii, care de la ultima nastere tot facea eczeme, sa bea ceai de urzici. In scurt timp acestea au disparut, la fel si durerile de cap care o chinuiau si ele tot de-atunci incoace.
Intrucit urzica ajuta in cazuri de nisip la rinichi si in urina, iar eu am presupus ca fermeia ar avea dupa ultima nastere probleme cu rinichii, am sfatuit-o sa bea acest ceai. Mina in mina cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. In scurt timp au disparut atit eczema cit si migrenele.
Eczemele, avind de cele mai multe ori o cauza interna, trebuie tratate din interior cu plante care curata singele. Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoetica. Avind si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe). El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Avind in aceiasi timp si efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara.
De cind am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cura de patru saptamini cu ceai de urzici, primavara din plantele tinere si toamna dupa otava, cind rasar iarasi fire tinere pretutindeni.
Beau dimineata pe stomacul gol 1 ceasca, 1/2 ora inainte de micul dejun si 1-2 cesti pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura. Si ceaiul dinaintea micului dejun trebuie baut in inghitituri mici, pentru a-i mari efectul. Dupa o astfel de cura de ceai ma simt extraordinar de bine si am de fiecare data senzatia ca pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca pina atunci.
Familia mea si cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu ma simt plin de mobilitate si tinerete. De altfel, ceaiul nu-i deloc rau la gust. Se bea fara zahar. Cei sensibili pot insa adauga ceva musetel sau menta pentru imbunatatirea gustului. In medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamini in afectiunile hepatice. biliare si splenice (chiar in cazui tumoril la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept Pentru a mentine valo-roasele substante active, ceaiul se prepara doar prin oparire.
Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor si in viroze si infectii bacteriene.De la o anumita virsta incolo se diminueaza cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stari de oboseala, chiar epuizare, omul se simte batrin si cu mai putina putere de munca. In acest caz, urzica proaspata care contine fier, poate fi folosita cu mare succes. Ea ne ajuta sa depasim acest punct critic. Dupa o cura de urzici ne simtim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia si puterea de munca ne revin, renastem si inflorim vizibil.
O tinara femeie din U a venit odata la mine, anemica, bolnava de stomac si vezicula biliara". Ca fenomen secundar permanent manifesta dureri puternice de cap. Am sfatuit-o sa recurga la ceaiul de urzici. Dupa un timp am intilnit-o din nou in mod intimplator. Radiind de fericire, mi-a povestit ce repede o ajutase urzica. Intreaga ei famlie s-a indreptat de atunci spre aceasta planta medicinala.In hidropizii, urzica ajuta prin extragerea puternica a apei din tesuturi si cavitatile naturale ale corpului. Datorita substantelor sale active hematopoetice, este de folos si in cloroze, anemii si alte boli grave ale singelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucermei (a se vedea articolul despre ..Leucemie"). Celor ce sufera de orice fel de alergie (si guturaiul de fin intra aici), le recomand sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata.Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice.
O doamna din E.a stat timp de trei ani sub tratament medical, avind sciatica si dureri puternice. In decursul a jumatate de an a scapat de dureri, dupa ce a facut 6 bai complete de urzici cu cite 200 grame de plante.Cu citva timp in urma am facut cunostinta cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia sa poarte peruca din cauza parului foarte rar. I s-ar fi distrus astfel si ultimele radacini de par. Am sfatuit-o sa se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete si suplimentar cu infuzie din radacini de urzici. Mi-a urmat sfatul si s-a putut vedea pe saptamina ce trecea cum parul s-a regenerat, incepind sa creasca si sa se indeseasca din nou. Foarte binefacatoare pentru orice par este tinctura de urzica, pe care ne-o putem face singuri din radacini de urzici scoase din pamint primavara sau toamna (a se vedea la ,,Moduri de folosire": ,,Spalatul pe cap" si .Jinctura de urzica").
Eu insumi imi masez zilnic pielea capului cu aceasta tinctura, pe care o iau cu mine chiar si in excursii sau cind calatoresc ca sa tin prelegeri. Efectul este evident: pielea capului n-are matreata; parul este des si matasos, cu un luciu frumos.Urzica ajuta excelent si in arterita. Multi oameni suferind de aceasta boala ar putea sa scape de o amputare de picior daca ar face la timp bai de picioare cu radacini de urzici (a se vedea ,,Moduri de folosire").
Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburari ale irigatiei sanguine In aceasta situatie se recomanda spalaturile si baile cu infuzie de urzici. Acelasi lucru este valabil si in cazul special al stenozei mitrale. Se apleaca bustul deasupra cazii, se spala regiunea inimii cu infuzie calduta de urzici, masind usor in acelasi timp.
O femeie din B. in virsta de 51 de ani a suferit timp de 28 de ani de pe urma unei fistule. Profesorul consultat a considerat o operatie ca fiind problematica, intrucit fistula era plasata pe obraz, pe osul molar, in anul 1978, aceasta femeie nefericita s-a adresat unui tamaduitor, care i-a aratat mai ales foarte multa intelegere. I-a prescris alimentatie vegetariana cu fructe si legume crude si gimnastica respiratorie. Starea ei a devenit mai suportabila, fara a fi insa vorba de o insanatosire.
In mai 1999, a inceput sa adune primele urzici proaspete, bind zilnic 3 cesti cu ceai amestecate de fiecare data cu 1 lingurita de bitter suedez. A scris: ,,Dupa exact 14 zile, fistula mea din obraz se vindecase si nu mai aveam nici o durere. Si asa a ramas pina azi" (28.11.1999).Aud tot mereu cu bucurie despre cit de multi oameni au cunoscut si simtit asupra propriului lor organism puterea lecuitoare a urzicii. Astfel, mi-a scris de curind o femeie ca luni de-a rindul a baut zilnic ceai de urzici. Nu numai ca a scapat de orice senzatie de oboseala, de epuizare, in ciuda muncii grele de zi cu zi, dar i-a disparut si o batatura purulenta, care ii pricinuise niste dureri ce se intindeau pina in coapsa, de care n-avusese insa timp sa se ingrijeasca din cauza muncii excesiv de impovaratoare; la fel si o ciuperca la unghii, la a carei indepartare prin operatie nu se putea decide.
Da, asa poate ajuta buna urzica depurativa si hematopoetica pe care oricit as recomanda-o, tot n-ar fi suficient. O alta femeie mi-a scris ca urzica a vindecat-o de o eczema care o chinuise ani de zile. Astfel de scrisori sunt raze de lumina in viata mea. Ele-mi arata ca ne putem baza pe bunele noastre plante de leac, oriunde le-am folosi.
Odata a venit la mine, pIingind, un barbat mai virstnic. Cu trei ani in urma se imbolnavise de gripa. De atunci, urina sa era maro inichis si suferea de niste dureri de cap insuportabile. Nu i-au folosit nici numeroasele medicamente administrate, nici injectiile (in ultimul timp in regiunea capului). Dimpotriva, migrenele au devenit tot mai acute, incit omul era tn pragul sinuciderii. l-am dat curaj, indrumindu-l spre urzicile proaspete. Urma sa bea 2 1/2 litri de ceai, repartizati pe parcursul intregii zile. Dupa patru zile m-a anuntat telefonic ca durerile de cap ii trecusera total. Ceva mai ttrziu mi-a transmis printr-o femeie ca se simte mai bine acum decit inaintea gripei.
Folositi si dumneavoastra urzicile proaspete, tinere, in special primavara, si faceti cu ele o cura depurativa ! Va veti minuna de efectul lor binefacator.
O calugarita din ordinul Elisabetinelor din K.mi-a urmat, de asemenea, sfaturile si s-a mirat de rezultatul obtinut. Pete, care nu voiau sa se vindece, aparute in regiunea abdominala si lombara si insotite de mincarimi puternice, au disparut in timpul cel mai scurt, datorita ceaiului de urzici si a unei diete pentru ficat. Si la alt caz asemanator ajutase rapid ceaiul de urzici.
Dintr-o scrisoare din D.aleg urmatoarele rinduri: ,,Va multumesc din toata inima si Dumnezeu sa va aiba in paza pentru ajutorul inestimabil de care am avut parte datorita sfaturilor dumneavoastra. In decursul bolii mele care a durat 19 ani am fost internata prin toata Austria in multe clinici de neurologie. Nici un medic nu mi-a putut spune ce am de fapt, darmite sa-mi fie de vreun folos. O saptamina intreaga am baut ceai de urzici si ca printr-o minune boala a trecut de parca nici n-as fi avut-o vreodata.
Din faptele mentionate reiese cit de repede ne pot ajuta plantele noastre medicinale. Este adevarat ca aici nu este suficienta o ceasca pe zi, ci, in bolile grave, trebuie sa se bea minimum 2 litri in timpul zilei, in inghitituri mici.Un om de afaceri mi-a povestit ca-si ia in excursii si calatorii de afaceri ceai de urzici intr-un termos, caci se increde orbeste in performantele sale si in ajutorul sau. Nu numai ca-ti taie cel mai bine setea, dar te si invioreaza si-ti alunga orice oboseala.Inca o indicatie deosebita: In sciatici, lumbago, nevrite la brate si picioare, se freaca foarte u s o r locurile dureroase cu o urzica proaspata. La sciatica, de exemplu, se atinge foarte incet piciorul cu planta proaspata, incepind de la glezna, pe partea exterioara pina la sold, iar pornind de aici, de-a lungul partii interioare a piciorului pina la calcii. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar in incheiere se trece urzica de la sold in jos peste sezut. Se procedeaza la fel si cu alte portiuni afectate. La urma se pudreaza pielea pe locurile respective.
Nu trebuie oare sa multumim Domnului pentru indurarea LUI de a ne fi daruit o atit de miraculoasa planta medicinala? In viata lor traita rapid, oamenii trec pe linga ea nepasator, preferind sa recurga la calmante si sedative, care sunt luate excesiv. Dar adesea nu pot ajuta in mod real decit bunele noastre plante de leac, cazute din pacate in uitare.In final as vrea sa mai adaug o intimplare care m-a impresionat in mod deosebit.
In oraselul nostru am facut cunostinta cu o batrina care mi-a povestit ca medicul constatase ca are tumori canceroase la stomac. Nu se putea decide sa se opereze din cauza virstei inaintate. Atunci cineva a sfatuit-o sa bea ceai de urzici. Cind s-a dus la medic dupa un timp, acesta a intrebat-o mirat: ,,V-ati operat? Dar nu se vede nici o cicatrice!" Excrescentele disparusera complet si ferneia a mai putut beneficia de un amurg sanatos al vietii. Nu trebuie sa ajungem atit de departe. Niciodata nu se poate forma ceva malign, daca pe linga faptul ca o pretuim pe buna noastra urzica, ii asimilam puterea minunata, in intervale regulate de timp, sub forma ceaiului.
Inca un sfat bun: Incepeti chiar astazi o cura de urzici. Planta uscata o gasiti in orice magazin specializat. Invitati plantele noastre medicinale iar in casa! Echipati-va primavara cu foarfece si manusi si iesiti la aer liber, in natura lui Dumnezeu! Este o mare placere sa culegi urzicile singur, sub cerul liber al Domnului! Cu cit sunt utilizate mai proaspete, cu atit mai mare este, conform experientei, reusita curativa. Ginditi-va atunci si la o provizie pentru iarna, in vederea careia ar fi cel mai bine sa culegeti urzicile de luna mai. Bucurati-va sa puteti face astfel singuri ceva in folosul sanatatii dumneavoastra!
Un cititor din W.scrie: ,,Vecinul meu utilizeaza urzica si pentru stirpirea insectelor si a daunatorilor din gradina sa. Pune o cantitate mai mare de urzici intr-un recipient cu apa, care are in jur de 300 litri (dar se poate muia si o cantitate mai mica) si lasa urzicile la macerat inauntru ceva mai mult timp. Cu aceasta apa de urzici isi uda apoi tot mereu plantele, pe care le poate avea astfel fara daunatori, fara a intrebuinta substante chimice. Nici in morcovi nu mai intra atunci viermii!"Pe de alta parte, exista azi unii agricultori care stropesc cu diferite solutii pentru stirpirea buruienilor urzicile care cresc pe margini curate, inverzite de paduri si cimpii, departe de sosele si alte medii poluante. Otravurile nocive pentru om ajung deci pina in colturile neatinse ale padurilor. Nici nu se gindesc aceste persoane ca distrug astfel, simultan, pasari si insecte. Multi tarani nu-si mai gasesc timp pentru a cosi urzicile cu secera. Cit de orbi am devenit noi, oamenii!
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie:
A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin.
Tinctura de urzica:
Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare:
Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap:
De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.http://www.natura.md/html/2005/03/28mn.php
Cum actioneaza urzica asupra organismului
- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie.
- Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele.
- Scade glucoza in sange.
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea.
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism.
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala. - Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile.
- Este tonic capilar si combate matreata.
Iata ca aceste multiple proprietati nu pot decat sa demonstreze ca urzica ne poate intari efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.
Urzicile sunt recomandate in urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare.
- Afectiuni circulatorii.
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
- Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale.
- Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
- Indigestii, enterita, diaree, dizenterie.
- Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun.
- Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara.
- Insuficienta galactogena.
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree.
- Retentie de apa in organism.
- Ascita, reumatism, guta.
- Obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii.
- Amigdalite, pneumonii, bronsita.
- Astm bronsic, alergii.
- Rani, urticarie, psoriazis.
- Alopecie, matreata, seboree.
- Tumori.
- Profilaxia cancerului.
.........................
Cum se folosesc urzicile
Urzicile se pot prepara la inceput de primavara sub forma de pireu, mancare cu usturoi, salate etc. Se poate folosi sucul obtinut din frunze proaspete, pisate si stoarse. Se consuma doua, trei lingurite pe zi. Pentru revigorare si detoxifiere se poate face o cura cu infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine maruntita la o cana cu apa clocotita sau o lingurita de pulbere de planta uscata la o cana cu apa clocotita lasata acoperita timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru saptamani.
Nu este bine ca aceasta cura sa depaseasca 6 saptamani, excesul fiind daunator.
Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosita in urmatoarele cazuri: litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide in organism, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi etc.
Pentru tratarea ranilor si grabirea cicatrizarii lor se foloseste o infuzie cu trei, patru linguri de frunze maruntite la o cana cu apa clocotita. Se fac bai locale sau se pun comprese.
Pentru tratarea enurezisului si a incontinentei urinare se folosesc seminte de urzica macinate, 2-3 g seara impreuna cu o lingurita de miere.
Pentru tonifierea parului si combaterea matretei, se pot folosi infuzii din 40-50g frunze maruntite la 1l de apa clocotita. Se lasa 30 minute acoperit, se strecoara si se spala parul. Se mai poate folosi si un decoct din 250g radacini, tulpini si frunze la 5l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si se spala parul.
Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.
..................
CIORBA DE URZICI
1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smintina sau 200 mliaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, sare, leustean,oase afumate. Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late.
Se fierb cca o ora in 1 1/2 l apa clocotita ,impreuna cu ceapa taiata marunt.Cind sint bine fierte, se acresc cu bors sau cu alta acreala, dupa gust,adaugind apa, daca ciorba este prea deasa.Cind cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu virf de orez (25 g ), cind acestea sint aproape fierte, deoarece orezul fierbe in cca 20 minute.Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute.Se poate prepara si cu zarzavat calit.
Un medic a aratat odata intr-un discurs la radio ca urzica - numita si urzica-creata, urzica- mare sau urzica-de-padure - este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Deci daca oamenii ar sti ce efect tamaduitor are, n-ar mai cultiva decti urzici.
Din pacate sint foarte putini cet care cunosc acest lucru. Urzica este curativa incepind de la radacina, continuind cu tulpina si frunzele si terminind cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere. Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un inger care zboara catre tronul Atotputernicului tinind urzica in mina. Preotul elvetian Kunzle arata in scrierile sale ca urzica ar fi fost distrusa de mult daca nu s-ar fi autoaparat urzicind; insectele si alte animate ar fi facut-o de mult sa dispara. Am putut sfatui odata pe o mama a sapte copii, care de la ultima nastere tot facea eczeme, sa bea ceai de urzici. In scurt timp acestea au disparut, la fel si durerile de cap care o chinuiau si ele tot de-atunci incoace.
Intrucit urzica ajuta in cazuri de nisip la rinichi si in urina, iar eu am presupus ca fermeia ar avea dupa ultima nastere probleme cu rinichii, am sfatuit-o sa bea acest ceai. Mina in mina cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. In scurt timp au disparut atit eczema cit si migrenele.
Eczemele, avind de cele mai multe ori o cauza interna, trebuie tratate din interior cu plante care curata singele. Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoetica. Avind si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe). El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Avind in aceiasi timp si efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara.
De cind am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cura de patru saptamini cu ceai de urzici, primavara din plantele tinere si toamna dupa otava, cind rasar iarasi fire tinere pretutindeni.
Beau dimineata pe stomacul gol 1 ceasca, 1/2 ora inainte de micul dejun si 1-2 cesti pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura. Si ceaiul dinaintea micului dejun trebuie baut in inghitituri mici, pentru a-i mari efectul. Dupa o astfel de cura de ceai ma simt extraordinar de bine si am de fiecare data senzatia ca pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca pina atunci.
Familia mea si cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu ma simt plin de mobilitate si tinerete. De altfel, ceaiul nu-i deloc rau la gust. Se bea fara zahar. Cei sensibili pot insa adauga ceva musetel sau menta pentru imbunatatirea gustului. In medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamini in afectiunile hepatice. biliare si splenice (chiar in cazui tumoril la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept Pentru a mentine valo-roasele substante active, ceaiul se prepara doar prin oparire.
Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor si in viroze si infectii bacteriene.De la o anumita virsta incolo se diminueaza cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stari de oboseala, chiar epuizare, omul se simte batrin si cu mai putina putere de munca. In acest caz, urzica proaspata care contine fier, poate fi folosita cu mare succes. Ea ne ajuta sa depasim acest punct critic. Dupa o cura de urzici ne simtim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia si puterea de munca ne revin, renastem si inflorim vizibil.
O tinara femeie din U a venit odata la mine, anemica, bolnava de stomac si vezicula biliara". Ca fenomen secundar permanent manifesta dureri puternice de cap. Am sfatuit-o sa recurga la ceaiul de urzici. Dupa un timp am intilnit-o din nou in mod intimplator. Radiind de fericire, mi-a povestit ce repede o ajutase urzica. Intreaga ei famlie s-a indreptat de atunci spre aceasta planta medicinala.In hidropizii, urzica ajuta prin extragerea puternica a apei din tesuturi si cavitatile naturale ale corpului. Datorita substantelor sale active hematopoetice, este de folos si in cloroze, anemii si alte boli grave ale singelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucermei (a se vedea articolul despre ..Leucemie"). Celor ce sufera de orice fel de alergie (si guturaiul de fin intra aici), le recomand sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata.Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice.
O doamna din E.a stat timp de trei ani sub tratament medical, avind sciatica si dureri puternice. In decursul a jumatate de an a scapat de dureri, dupa ce a facut 6 bai complete de urzici cu cite 200 grame de plante.Cu citva timp in urma am facut cunostinta cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia sa poarte peruca din cauza parului foarte rar. I s-ar fi distrus astfel si ultimele radacini de par. Am sfatuit-o sa se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete si suplimentar cu infuzie din radacini de urzici. Mi-a urmat sfatul si s-a putut vedea pe saptamina ce trecea cum parul s-a regenerat, incepind sa creasca si sa se indeseasca din nou. Foarte binefacatoare pentru orice par este tinctura de urzica, pe care ne-o putem face singuri din radacini de urzici scoase din pamint primavara sau toamna (a se vedea la ,,Moduri de folosire": ,,Spalatul pe cap" si .Jinctura de urzica").
Eu insumi imi masez zilnic pielea capului cu aceasta tinctura, pe care o iau cu mine chiar si in excursii sau cind calatoresc ca sa tin prelegeri. Efectul este evident: pielea capului n-are matreata; parul este des si matasos, cu un luciu frumos.Urzica ajuta excelent si in arterita. Multi oameni suferind de aceasta boala ar putea sa scape de o amputare de picior daca ar face la timp bai de picioare cu radacini de urzici (a se vedea ,,Moduri de folosire").
Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburari ale irigatiei sanguine In aceasta situatie se recomanda spalaturile si baile cu infuzie de urzici. Acelasi lucru este valabil si in cazul special al stenozei mitrale. Se apleaca bustul deasupra cazii, se spala regiunea inimii cu infuzie calduta de urzici, masind usor in acelasi timp.
O femeie din B. in virsta de 51 de ani a suferit timp de 28 de ani de pe urma unei fistule. Profesorul consultat a considerat o operatie ca fiind problematica, intrucit fistula era plasata pe obraz, pe osul molar, in anul 1978, aceasta femeie nefericita s-a adresat unui tamaduitor, care i-a aratat mai ales foarte multa intelegere. I-a prescris alimentatie vegetariana cu fructe si legume crude si gimnastica respiratorie. Starea ei a devenit mai suportabila, fara a fi insa vorba de o insanatosire.
In mai 1999, a inceput sa adune primele urzici proaspete, bind zilnic 3 cesti cu ceai amestecate de fiecare data cu 1 lingurita de bitter suedez. A scris: ,,Dupa exact 14 zile, fistula mea din obraz se vindecase si nu mai aveam nici o durere. Si asa a ramas pina azi" (28.11.1999).Aud tot mereu cu bucurie despre cit de multi oameni au cunoscut si simtit asupra propriului lor organism puterea lecuitoare a urzicii. Astfel, mi-a scris de curind o femeie ca luni de-a rindul a baut zilnic ceai de urzici. Nu numai ca a scapat de orice senzatie de oboseala, de epuizare, in ciuda muncii grele de zi cu zi, dar i-a disparut si o batatura purulenta, care ii pricinuise niste dureri ce se intindeau pina in coapsa, de care n-avusese insa timp sa se ingrijeasca din cauza muncii excesiv de impovaratoare; la fel si o ciuperca la unghii, la a carei indepartare prin operatie nu se putea decide.
Da, asa poate ajuta buna urzica depurativa si hematopoetica pe care oricit as recomanda-o, tot n-ar fi suficient. O alta femeie mi-a scris ca urzica a vindecat-o de o eczema care o chinuise ani de zile. Astfel de scrisori sunt raze de lumina in viata mea. Ele-mi arata ca ne putem baza pe bunele noastre plante de leac, oriunde le-am folosi.
Odata a venit la mine, pIingind, un barbat mai virstnic. Cu trei ani in urma se imbolnavise de gripa. De atunci, urina sa era maro inichis si suferea de niste dureri de cap insuportabile. Nu i-au folosit nici numeroasele medicamente administrate, nici injectiile (in ultimul timp in regiunea capului). Dimpotriva, migrenele au devenit tot mai acute, incit omul era tn pragul sinuciderii. l-am dat curaj, indrumindu-l spre urzicile proaspete. Urma sa bea 2 1/2 litri de ceai, repartizati pe parcursul intregii zile. Dupa patru zile m-a anuntat telefonic ca durerile de cap ii trecusera total. Ceva mai ttrziu mi-a transmis printr-o femeie ca se simte mai bine acum decit inaintea gripei.
Folositi si dumneavoastra urzicile proaspete, tinere, in special primavara, si faceti cu ele o cura depurativa ! Va veti minuna de efectul lor binefacator.
O calugarita din ordinul Elisabetinelor din K.mi-a urmat, de asemenea, sfaturile si s-a mirat de rezultatul obtinut. Pete, care nu voiau sa se vindece, aparute in regiunea abdominala si lombara si insotite de mincarimi puternice, au disparut in timpul cel mai scurt, datorita ceaiului de urzici si a unei diete pentru ficat. Si la alt caz asemanator ajutase rapid ceaiul de urzici.
Dintr-o scrisoare din D.aleg urmatoarele rinduri: ,,Va multumesc din toata inima si Dumnezeu sa va aiba in paza pentru ajutorul inestimabil de care am avut parte datorita sfaturilor dumneavoastra. In decursul bolii mele care a durat 19 ani am fost internata prin toata Austria in multe clinici de neurologie. Nici un medic nu mi-a putut spune ce am de fapt, darmite sa-mi fie de vreun folos. O saptamina intreaga am baut ceai de urzici si ca printr-o minune boala a trecut de parca nici n-as fi avut-o vreodata.
Din faptele mentionate reiese cit de repede ne pot ajuta plantele noastre medicinale. Este adevarat ca aici nu este suficienta o ceasca pe zi, ci, in bolile grave, trebuie sa se bea minimum 2 litri in timpul zilei, in inghitituri mici.Un om de afaceri mi-a povestit ca-si ia in excursii si calatorii de afaceri ceai de urzici intr-un termos, caci se increde orbeste in performantele sale si in ajutorul sau. Nu numai ca-ti taie cel mai bine setea, dar te si invioreaza si-ti alunga orice oboseala.Inca o indicatie deosebita: In sciatici, lumbago, nevrite la brate si picioare, se freaca foarte u s o r locurile dureroase cu o urzica proaspata. La sciatica, de exemplu, se atinge foarte incet piciorul cu planta proaspata, incepind de la glezna, pe partea exterioara pina la sold, iar pornind de aici, de-a lungul partii interioare a piciorului pina la calcii. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar in incheiere se trece urzica de la sold in jos peste sezut. Se procedeaza la fel si cu alte portiuni afectate. La urma se pudreaza pielea pe locurile respective.
Nu trebuie oare sa multumim Domnului pentru indurarea LUI de a ne fi daruit o atit de miraculoasa planta medicinala? In viata lor traita rapid, oamenii trec pe linga ea nepasator, preferind sa recurga la calmante si sedative, care sunt luate excesiv. Dar adesea nu pot ajuta in mod real decit bunele noastre plante de leac, cazute din pacate in uitare.In final as vrea sa mai adaug o intimplare care m-a impresionat in mod deosebit.
In oraselul nostru am facut cunostinta cu o batrina care mi-a povestit ca medicul constatase ca are tumori canceroase la stomac. Nu se putea decide sa se opereze din cauza virstei inaintate. Atunci cineva a sfatuit-o sa bea ceai de urzici. Cind s-a dus la medic dupa un timp, acesta a intrebat-o mirat: ,,V-ati operat? Dar nu se vede nici o cicatrice!" Excrescentele disparusera complet si ferneia a mai putut beneficia de un amurg sanatos al vietii. Nu trebuie sa ajungem atit de departe. Niciodata nu se poate forma ceva malign, daca pe linga faptul ca o pretuim pe buna noastra urzica, ii asimilam puterea minunata, in intervale regulate de timp, sub forma ceaiului.
Inca un sfat bun: Incepeti chiar astazi o cura de urzici. Planta uscata o gasiti in orice magazin specializat. Invitati plantele noastre medicinale iar in casa! Echipati-va primavara cu foarfece si manusi si iesiti la aer liber, in natura lui Dumnezeu! Este o mare placere sa culegi urzicile singur, sub cerul liber al Domnului! Cu cit sunt utilizate mai proaspete, cu atit mai mare este, conform experientei, reusita curativa. Ginditi-va atunci si la o provizie pentru iarna, in vederea careia ar fi cel mai bine sa culegeti urzicile de luna mai. Bucurati-va sa puteti face astfel singuri ceva in folosul sanatatii dumneavoastra!
Un cititor din W.scrie: ,,Vecinul meu utilizeaza urzica si pentru stirpirea insectelor si a daunatorilor din gradina sa. Pune o cantitate mai mare de urzici intr-un recipient cu apa, care are in jur de 300 litri (dar se poate muia si o cantitate mai mica) si lasa urzicile la macerat inauntru ceva mai mult timp. Cu aceasta apa de urzici isi uda apoi tot mereu plantele, pe care le poate avea astfel fara daunatori, fara a intrebuinta substante chimice. Nici in morcovi nu mai intra atunci viermii!"Pe de alta parte, exista azi unii agricultori care stropesc cu diferite solutii pentru stirpirea buruienilor urzicile care cresc pe margini curate, inverzite de paduri si cimpii, departe de sosele si alte medii poluante. Otravurile nocive pentru om ajung deci pina in colturile neatinse ale padurilor. Nici nu se gindesc aceste persoane ca distrug astfel, simultan, pasari si insecte. Multi tarani nu-si mai gasesc timp pentru a cosi urzicile cu secera. Cit de orbi am devenit noi, oamenii!
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie:
A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin.
Tinctura de urzica:
Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare:
Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap:
De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.http://www.natura.md/html/2005/03/28mn.php
Cum actioneaza urzica asupra organismului
- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie.
- Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele.
- Scade glucoza in sange.
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea.
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism.
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala. - Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile.
- Este tonic capilar si combate matreata.
Iata ca aceste multiple proprietati nu pot decat sa demonstreze ca urzica ne poate intari efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.
Urzicile sunt recomandate in urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare.
- Afectiuni circulatorii.
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
- Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale.
- Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
- Indigestii, enterita, diaree, dizenterie.
- Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun.
- Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara.
- Insuficienta galactogena.
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree.
- Retentie de apa in organism.
- Ascita, reumatism, guta.
- Obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii.
- Amigdalite, pneumonii, bronsita.
- Astm bronsic, alergii.
- Rani, urticarie, psoriazis.
- Alopecie, matreata, seboree.
- Tumori.
- Profilaxia cancerului.
.........................
Cum se folosesc urzicile
Urzicile se pot prepara la inceput de primavara sub forma de pireu, mancare cu usturoi, salate etc. Se poate folosi sucul obtinut din frunze proaspete, pisate si stoarse. Se consuma doua, trei lingurite pe zi. Pentru revigorare si detoxifiere se poate face o cura cu infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine maruntita la o cana cu apa clocotita sau o lingurita de pulbere de planta uscata la o cana cu apa clocotita lasata acoperita timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru saptamani.
Nu este bine ca aceasta cura sa depaseasca 6 saptamani, excesul fiind daunator.
Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosita in urmatoarele cazuri: litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide in organism, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi etc.
Pentru tratarea ranilor si grabirea cicatrizarii lor se foloseste o infuzie cu trei, patru linguri de frunze maruntite la o cana cu apa clocotita. Se fac bai locale sau se pun comprese.
Pentru tratarea enurezisului si a incontinentei urinare se folosesc seminte de urzica macinate, 2-3 g seara impreuna cu o lingurita de miere.
Pentru tonifierea parului si combaterea matretei, se pot folosi infuzii din 40-50g frunze maruntite la 1l de apa clocotita. Se lasa 30 minute acoperit, se strecoara si se spala parul. Se mai poate folosi si un decoct din 250g radacini, tulpini si frunze la 5l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si se spala parul.
Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.
..................
CIORBA DE URZICI
1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smintina sau 200 mliaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, sare, leustean,oase afumate. Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late.
Se fierb cca o ora in 1 1/2 l apa clocotita ,impreuna cu ceapa taiata marunt.Cind sint bine fierte, se acresc cu bors sau cu alta acreala, dupa gust,adaugind apa, daca ciorba este prea deasa.Cind cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu virf de orez (25 g ), cind acestea sint aproape fierte, deoarece orezul fierbe in cca 20 minute.Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute.Se poate prepara si cu zarzavat calit.
4 comments:
I wish not agree on it. I think polite post. Specially the title attracted me to read the unscathed story.
Genial fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.
Brim over I acquiesce in but I about the collection should have more info then it has.
Well I acquiesce in but I about the collection should have more info then it has.
Post a Comment