05 May 2009

CONCURS...LA CRISTINA

Proverbe 1:7 si 8
“Frica Domnului este inceputul stiintei; dar nebunii nesocotesc intelepciunea si invatatura. Asculta fiule invatatura tatalui tau, si nu lepada indrumarile mamei tale!”

Doua propozitii numai si cite idei despre educatie putem sa scoatem? In primul rind teama de Dumnezeu face ca oamenii sa se comporte asa cum trebuie. Ni s-au dat 10 porunci, 10 reguli generale care sa ne ajute sa convietuim. Dumnezeu nu a dat regulile pentru El…le-a dat pentru noi; ca altfel ne-am omori, ne-am scoate ochii, ne-am fura, n-am avea respect de nimic si de nimeni.

Frica implica o autoritate; Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat rinduieli: cele zece porunci. O comportare nepotrivita va aduce pedeapsa (de acolo vine frica).

Urmatorul verset legat de el spune ca copii trebuie sa aiba o autoritate: parintii. Spune ca parintii sint responsabili sa le dea copiilor invatatura. Spune de asemenea ca copii trebuie sa urmeze aceasta invatatura.

Mie imi mai spune ca nu guvernului, nu satului, nu vecinilor li s-au dat copii cuiva ci parintilor; si ei sint responsabili de educatia copiilor lor.

Citeva ginduri doar ca sa va indrum la un CONCURS PE TEMA EDUCATIEI dat de Cristina pe blogul ei. Va asteptam acolo cu opinii, povestiri, sfaturi, ginduri de tot felul. Educatia ar trebui sa fie una dintre cele mai inalte prioritati in viata oamenilor. Va asteptam pe acest link:
http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2009/05/03/ce-este-educatia-concurs/

5 comments:

Miriam said...

Rodica, am revenit cu blogul promis. http://psalmdedor.blogspot.com/ şi cu ceva surprize! Te aştept cu dor!

cherie said...

Eu iti scriu aici caci nu vreau sa particip la concurs dar "ma mananca limba"....
E un concurs initiat de o comunitate crestina si cred ca asteptati raspunsuri conforme cu biblia. Eu voi scrie putin altfel dar desi diferit de cum ati dorit sa discutati este o alternativa pe care cred ca nu o veti respinge cu totul.
Educatia buna este in fond o invatatura buna si ce inseamna buna? Dupa parerea mea este buna acea educatie care se potriveste mediului in care isi manifesta personalitatea individul. Exista oameni cu o buna educatie occidentala, o buna educatie religioasa (aici depinde de – la ce religie te referi ), o buna educatie in societate, o buna educatie tehnica, etc.
Educatia occidentala nu se refera doar la o anumita suma de cunostinte scolare dar si la o anume forma de morala, putin crestina, putin sovina si putin indreptata spre afaceri spre concurenta. Este o educatie foarte buna, noi din aceasta zona o consideram „cea mai buna”.
Educatia religioasa poate fi doar o insiruire de cunostinte de doctrina dar si un comportament specific. Cum credeti ca ar fi educatia religioasa a unui bun musulman ? Cum credeti ca ar fi considerata educatia unei femei din mediul islamic care ar fi inteligenta, sotie iubitoare, buna mama, dar la un moment dat ar considera o prostie sa isi mai acopere capul ?
Deci asta este educatia despre care vreau sa vorbesc si abia de aici incep sa raspund la cele trei intrebari cu subpunctele respective.

cherie said...

Raspunsuri:
1.Ce inseamna sa reusesti in viata ?
Din punctul meu de vedere, sa reusesti in viata inseamna sa iti realizezi dorintele, visurile, idealurile pentru care ai optat.
-Ai carte ai parte ! Bineinteles ca cei care invata carte se pregatesc pentru un domeniu in care munca din punct de vedere fizic este mai usoara si castigurile mai mari. Pe de alta parte, intelectual rezisti mai mult timp cu eficienta si in timp devii chiar mai competent pe cand cei care muncesc fizic isi pierd puterile mai repede odata cu varsta.
Daca ai optat pentru o cariera sportiva si nu inveti multe de exemplu, ai muncit si ai avut talent in domeniu, poti sa reusesti in viata mult mai bine decat un modest „carturar” care nu a cautat nimic de la viata si nici nu a mers spre desavarsirea profesiei alese, poate pentruca nu avea suficienta dorinta de a reusi, poate pentruca nu era bine educat sau a avut o dezamagire peste care n-a fost in stare sa treaca, etc.
2.Cand un copil se poate numi educat ?
Asa cum ziceam, educatia este o chestiune discutabila. Un copil educat este acel copil ce se comporta in mediul in care traieste in conformitate cu regulile de trai in comun. Cei din mediul in care traieste au autoritatea sa-l declare educat. Daca mediul este de snobi va dati seama ce s-ar socoti o buna educatie.
Dar lucrurile sunt relative, un copil poate fi socotit „needucat” daca nu accepta regulile de trai din comunitatea unde traieste, vrea altceva, si reuseste sa isi insuseasca suficiente cunostinte pentru a trai in alt mediu, lupta pentru a se integra in acel mediu pe care si-l doreste si „se realizeaza. Reuseste in viata.
3.Care este rolul parintilor in educatia copilului ? Dar a guvernului ?
Parintii sunt primii chemati sa educe copilul in sensul ca acesta sa isi valorifice calitatile si sa reuseasca in viata. Daca parintii nu sunt suficient de capabili pentru acest rol este mai bine sa nu isi impuna punctul de vedere. Eu socotesc ca bunicii sunt uneori mai capabili, mai intelepti. Bunicii sunt la sfarsitul vietii, au acumulat cunostinte si au tras concluzii. Parintii sunt la mijlocul vietii, se lupta cu viata si inca nu stiu cat pot realiza sau din ce cauza si vor ca copii lor sa realizeze ceea ce ei inca nu au reusit. De obicei parintii pun in sarcina copiilor realizarea visurilor lor si nu tin seama de dorintele copiilor socotindu-i imaturi.
Deci cum ziceam , primii chemati sunt parintii, parca mai potriviti sunt bunicii dar cand acestia nu sunt suficient de buni mai bine sa fie lasat copilul in grija societatii, a guvernului sa zicem. Guvernul creaza mediul in care societatea poate actiona.
Dar guvernul la fel ca parintii este format din oameni, capabili sau nu.
Acum, fiecare cu norocul lui. Daca copilul are norocul de parinti sau bunici capabili sa interactioneze cu firea lui, daca are norocul unei perioade in care societatea in care se dezvolta sa fie favorabila felului sau de a fi, copilul reuseste in viata.
De obicei insa lucrurile stau la mijloc. Educatia este incompleta, omul se descurca si la randul lui are copii pe care ii educa cum se pricepe, iar guvernul isi vede de ale lui.
Sa facem fiecare ce putem face si sa nu renuntam la lupta.

cristina said...

@cherie - Rodica ar vrea sa copiez comentariile tale si sa le pun pe blogul meu pentru ca sa aratam diferite pareri. Ne dai voie?

cherie said...

Sigur ca va dau voie. Chiar ma bucur ca considerati interesant ce scriu.