12 October 2009

7. HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS? (CUM ESTE CRESTINISMUL DIFERIT DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
(tradus Rodica Botan)
NU ESTE SUFICIENT PENTRU O PERSOANA SA FIE SINCERA?

“Fa si tu ce poti.” Ai fost vreodata incurajat de un parinte sau un profesor cu aceste cuvinte? Copii fiind, am fost adesea incurajati chiar daca n-am putut colora inauntrul liniilor unui desen …dar…incercind din rasputeri sau fiind sincer conteaza cind e vorba de lumea spiituala?

Nu este asta felul cum ne trateaza Dumnezeu? Sintem noi copii Lui iubiti pe care El ne incurajeaza sa incercam sa facem cit putem mai bine in aceasta viata? El ne accepta indiferent ce alegeri facem, indiferent de credinta religioasa care am ales-o? Doar stie ca nu sintem perfecti. Dar pentruca ne iubeste, o sa ia orice eforturi sincere facem pentru El fara sa judece partile in acre avem probleme. Daca cel putin incercam…n-ar trebui asta sa fie destul? De ce am crede intr-un Dumnezeu care nu ne accepta eforturile noastre sincere? Cine ar vrea sa urmeze un astfel de Dumnezeu descurajator?

Unii oameni cred ca nu conteaza ce cred…doar sa fii sincer. Cu citiva ani in urma, cineva a pus Cyanina inauntrul unor sticlute de medicamente si le-a plasat pe rafturile unui magazin. Oamenii au cumparat sticlutele crezind in mod sincer ca inauntru va fi medicamentul care era scris pe eticheta sticlutelor. Dar sinceritatea celor care au cumparat medicamentele nu i-a ajutat cu nimic, si rezultatul a fost ca oamenii au murit. Pe frontul religios, cu sute de ani in urma, oamenii credeau in mod sincer ca tunetele si fulgerele de pe cer erau pentruca zeii erau in razboi intre ei. Noi stim astazi ca acele credinte sincere ale lor aveau radacini adinci in superstitii si nu nu faptele reale. Oamenii pot fi foarte sinceri in ceea ce cred…dar pot fi foarte sinceri si gresiti totodata.

Este nemaipomenit cum adesea oamenii spun ca singurul lucru de care ai nevoie in religie este sinceritatea…dar nu si in alte parti ale vietii…N-ai sa spui niciodata acelasi lucru despre un eveniment istoric cum ar fi Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ai putea crede in mod sincer ca Hitler a cistigat, dar ai fi cresit…Poti sa argumentezi ca Holocaustul nu s-a intimplat, dar cu asta doar negi realitatea.

Un astfel de gindire n-ai putea sa aplici in matematica. Nimeni in toate mintile n-ar crede ca daca ar crede in mod sincer unu plus unu o sa fie trei. Ar putea o persoana foarte sincera sa creada ca un triunghi are patru laturi si acest lucru sa fie acceptat de ceilalti doar pentruca persoana care vorbeste este sincera? De ce n-ai gindii asa si cind este vorba de probleme spirituale?
……………………….
“Fiecare bucatica din noi plinge la gindul mortii, si spera sa traiasca pentru eternitate” – Ugo Betti
……………………….
In cele din urma revenim la intrebarea…”Exista Dumnezeu?” si daca exista, atunci…”Ce spune El?”. Unii oameni creeaza un fel de Dumnezeu in mintea lor care ii pindeste sa le prinda urmatoarea gresala si sa o aseze in lunga lista de pacate. Altii cred intr-un Dumnezeu care ii accepta nu conteaza ce fac, atita vreme cit sint sinceri. Felul cum il vezi si intelegi pe Dumnezeu determina felul cum ai sa-ti traiesti viata. Dar ce conteaza cu adevarat este daca - Dumnezeu este sau nu satisfacut de eforturile tale omenesti sau daca este un tip specific sau obiect al credintei pe care il cere.

Unii ar argumenta ca nu vor sa creada sau sa traiasca pentru un Dumnezeu aspru care cere un anume fel de credinta de la ei. Ei argumenteaza ca daca Dumnezeu este intr-adevar iubitor, o sa ii ia asa cum sint fara sa astepte o anumita performanta din partea lor. Dar…intreb din nou…este sinceritatea noastra suficienta? O sa discutam in continuare importanta acestui fapt…sinceritatea in timp ce ne continuam conversatia despre alte religii.

De discutat:
1. Gindeste-te in urma la o conversatie mai veche unde o persoana a fost nesincera si nepasatoare fata de tine. Cum te-a facut sa te simti?
2. De ce este sinceritatea o parte atit de importanta in relatiile umane?
3. Ce crezi de perspectiva posibilitatii ca toti vom merge in cer indiferent de ce credem, atita vreme cit facem eforturi sincere? Si de ce crezi asa?
4. Poate o persoana sa fie sincera…dar si gresita in acelasi timp? Ai vreun exemplu care sa reflecte aceasta situatie?

No comments:

Post a Comment