05 November 2016

TRAIND DINCOLO DE DESCURAJARE

"Living Beyond the Grind of Discouragement" by Charles R. Swindoll
Psalm 5

Pleaca-ti urechea la cuvintele mele, Doamne! Asculta suspinurile mele! Ia aminte la strigatele mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma rog! Doamne, auzi-mi glasul dimineata! Dimineata eu imi indrept rugaciunea spre Tine, si astept. Caci Tu nu esti un Dumnezeu caruia sa-I placa raul; cel rau nu poate locui linga Tine. Nebunii nu pot sa stea in preajma ochilor Tai; Tu urasti pe cei ce fac faradelegea si pierzi pe cei mincinosi; Domnul uraste pe oamenii care varsa singe si insala. Dar eu, prin indurarea Ta cea mare, pot sa intru in casa Ta si sa ma inchin cu frica in Templul Tau cel sfint.

Doamne, calauzeste-ma pe calea placuta Tie, din pricina vrajmasilor mei! Netezeste calea Ta sub pasii mei. Caci nu este nimic adevarat in gura lor; inima le este plina de rautate, gitlejul le este un mormint deschis, si pe limba au vorbe lingusitoare. Loveste-i ca pe niste vinovati, Dumnezeule! Fa-i sa cada prin insesi sfaturile lor. Prabuseste-i in mijlocul pacatelor lor fara numar! Caci se razvratesc impotriva Ta. Atunci toti cei ce se incred in Tine se vor bucura, se vor veseli totdeauna, caci Tu ii vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tau. Caci Tu binecuvintezi pe cel neprihanit, Doamne, si-l inconjuri cu bunavointa Ta, cum l-ai inconjura cu un scut.

…………………………..

Cartea Psalmilor este cea mai veche carte de imnuri cunoscuta de oameni. Aceasta carte antica contine expresiile cele mai miscatoare si mai pline de inteles ale inimii umane.

Cintecele sint izvorite adesea din circumstantele inconjuratoare care afecteaza in asa fel gindirea compozitorului, incit acesta nu are alta alternativa decit sa explodeze intr-o melodie, acompaniament si versuri care sa descrie aceasta traire interioara atit de intensa. Asa s-a intimplat in cazul jazzului, muzica numita "blues" si la fel s-a intimplat in cazul muzicii vechi spirituale si al muzicii romantice din orice perioada de timp. La fel s-a intimplat si cu muzica gospel si imnurile sacre; si asezarea lor intr-o anume epoca istorica le explica mesajul.

Psalmul 5 nu este o exceptie. Cind il citim, putem intelege ca s-a nascut dintr-o atmosfera de tensiune si opresie. David… este la pamint… descurajat. Oricare ar fi fost presiunile din viata lui, ele l-au determinat sa compuna acest imn vechi intr-o gama minora.

Nu am nicio indoiala ca nu avem la ora asta in lume vreun subiect mai contemporan decit descurajarea. Atita lume pe care o cunosc isi traieste zilnic viata intr-o cheie minora. Asta este descurajarea care roade la existenta lor in urma vreunui esec de orice fel sau o situatie romantica incheiata prost. Unii sint descurajati in legatura cu casatoria lor care a inceput pe o nota promitatoare, dar care a ajuns la un stagiu la care nu mai este nicio speranta. Lipsa de sanatate ii descurajeaza si demoralizeaza pe cei care ii sint victime, in special cind durerea este o stare permanenta. Si cine nu se poate identifica cu individul care a dat tot ce a putut din el sa realizeze ceva doar ca sa primeasca in cap citeva manusi de box de la unii care s-au declarat ei singuri critici de specialitate? Descurajarea adusa de unele critici care uneori s-au tinut lant, poate adesea sa nu fie exagerata. E posibil ca David intr-adevar abia s-a adunat cum a putut el de bine de pe jos cind o alta critica ascutita l-a lovit si l-a aruncat inapoi in genunchi. Si asa... s-a nascut Psalmul 5…

Multe suflete descurajate s-au identificat cu aceasta cintare de-a lungul deceniilor. In mod frecvent, cuvintele deasupra primului verset (which comprise the superscription) au conturat peisajul istoric al cintarii.

Daca va uitati inaintea versetului 1 in versiunea engleza a Bibliei - King James, veti vedea ca David a dorit ca acest cintec sa fie cintat la "Nehiloth". Un "nehiloth" este un instrument antic de suflat din lemn, asemanator cu flautul sau oboiul de astazi. Oboiul este un instrument care produce un sunet trist, ca si cind s-ar vaita… Sunetul lui este unic si patrunzator, si instrumentul este cel mai adesea folosit ca un instrument solo, nu in compania altor instrumente.

Interesant de mentionat faptul ca David nu cinta el insusi la nehiloth, ci el cinta la un fel de harfa antica (1 Samuel 16:23).

Punctul meu de vedere este acesta: David a scris acest cintec de durere, de descurajare, cu intentia sa-l dea altcuiva sa-l cinte... nu sa-l cinte el insusi. Poate ca circumstantele lui erau asa de coplesitoare, ca n-ar fi putut el singur sa cinte aceasta bucata. Poate ca putea fi interpretata mult mai bine de cineva mai priceput in a cinta la acest instrument. Sunetul trist al instrumentului ar fi contribuit si mai mult sa intareasca acel simtamint de descurajare care a dat nasterii acestui Psalm in primul rind.

Gindeste-te ce cintec ai tu astazi! Daca esti descurajat, admite, accepta. Explica-l in detaliu in timpul pe care-l petreci pe genunchi cu Domnul tau. Fa-ti timp sa explici in detaliu ceea ce simti. Nu nega existenta si realitatea durerii ce o porti. Spune-ti sincer trairea, ca Dumnezeu este in stare sa Se ocupe de cazul tau. Dar nu te opri numai acolo. Spune cel putin la doi oameni acuma de ce esti multumitor ca esti in viata… si de ce simti mai multa incurajare decit inainte. Asta nu va fi doar o terapie pentru tine, dar ii va ridica spiritul si persoanei cu care stai de vorba. Schimbari minunate se petrec atit in noi, cit si in cei din jur cind, in loc de descurajari, raspindim virusul bucuriei in cei din jurul nostru.

3 comments:

marius motora - Botosani, Ro said...

Sora Rodica,

Va multumesc pentru tot efortul depus in lucrarea pe care o desfasurati prin intermediul blogului.

Toate mesajele transmise pe net, prin intermediul fratelui Daniel Branzei, sunt incurajatoare pentru noi. Va incurajez sa continuati, fiind o binecuvantare a Domnului pentru altii.

Multa binecuvantare in slujire

Pastor Motora Marius Nicolae - Botosani, Ro

Rodica Botan said...

Va multumesc din suflet frate Pastor Marius...cind putinul meu ajuta la ceva nu pot sa fiu decit recunoscatoare...

elena marin-alexe said...

Am citit şi recitit. Mulţumesc, dragă Rodica! Bless!