31 January 2010

CEAPA...SI NOI!

E ora 3:49 noaptea si eu nu pot dormii. Am baut prea multe cafele astezi, si acuma m-am perpelit de numa' incercind sa dorm. Pina la urma m-am hotarit sa pun pe blog un e-mail care l-am primit de la prietenii mei dragi din New York, Reli si Costel Cristea. Nu stiu cine este autorul...nu e vina mea...asa am primit si eu informatia.

In caz ca voi fi sanctionata de politia blogosferica...voi platii ponoasele. Despre informatia de mai jos...stiu ca unele leacuri babesti nu sint prea apreciate de lumea buna...educata. Dar de cele mai multe ori daca ne-am lecui de unele boale imediat cind apar, cu leacuri babesti poate am scapa cu ceaiuri sucuri de fructe...comprese si ventuze.

Fiica mea mai mica, Deb, a avut la un moment dat ulcer. Si de durere de stomac, pina la urma am convins-o sa-i fac un suc de varza. A sasea parte dintr-o varza obisnuita, pusa in Juicer..., vine cam doua degete de suc din ala intr-un pahar. Ce credeti...mofturoasa de Deb a trebuit sa admita ca ia luat durerea ...pe moment. Asa ca am motive sa cred ca ceapa, din informatia ce am primit-o, poate sa faca si ea lucruri bune. Incercati...ca doar nu va costa mare lucru decit...o ceapa!!!
CEAPA

In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera. Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei (si probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa.

Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona. Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa)

Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa. Daca lucrati
la birou, puneti unu sub birou sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si
nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o forma usoara. Oricum... ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!

Acum... mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de o prietena din Oregon care de obicei imi trimite
contributii la articolele pe tema sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa: "Eu nu stiam despre povestea cu fermierul.... dar stiu ca eu personal am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol... iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor... si chiar asa s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine.

Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa cat si usturoiul distribuite prin camera au salvat pe
multi de la ciuma neagra. Ele au multe proprietati antibacteriale si antiseptice."
Si acum inca o nota

CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE
Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez
cealalta jumatate pentru mai tarziu. Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat
parerea... si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.

Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo.

A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa le impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist.
Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unul dintre frati. Ed este un expert in chimie si
este implica in dezvoltarea formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald's. Deci retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica.

Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maioneza produsa comercial este sigura. "Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar". El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator.
El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau. Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.

El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, in special ceapa negatita.. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider.Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza (asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la meciurile de baseball!)

Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula... dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fiert dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.

Deci, cum suna asta ca noutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum incolo. Din mai multe motive acord credibilitate unui chimist si unei companii care produce milioane de tone de maioneza pe an.

De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA
CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.

Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi.Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.

13 comments:

  1. Wow...multumesc de sfaturi:)...o zi frumoasa:)

    ReplyDelete
  2. Interesant articolul. Ce-i drept am observat ca o bucata de ceapa ramasa in frider sau in camara isi schimba putin aspectul,dar habar n-am avut de cat de nociva poate fi.Despre cartofii preparati si reincalziti stiam ca sunt toxici.
    Doar ganduri bune.

    ReplyDelete
  3. Am aflat atatea ca am ramas fara grai...Eu sunt o mare consumatoare de ceapa si de multe ori mai consum si cea ramasa de la un pranz....la cina.
    Multumesc mult!

    ReplyDelete
  4. Draga Rodica
    Am asa multe informatii medicale- populare -naturiste ca ar trebuii sa construesc un alt blog -acum ma gandesc ce nume sa ii pun si o iau incetul cu incetul cu putinele si umilele mele cunostinte compiuteriste -sper ca voi reusii. Realitatea e ca i-mi lipseste mai mult timpul decat indemanarea si deasemenea nu mai am timp sa le verific , sau sa le incerc si nici sa le trimit via email.
    Dar pana atunci trimit la tine .Tu ai multi vizitatori si poate cineva va folosii ceva.Sau va critica constructiv ceva sau va infirma ceva ...
    Urmatoarele informatii le-am primit pe email ieri de la marian.petre57@gmail.com/:
    8 REMEDII NEOBISNUITE PENTRU AFECTIUNI FRECVENTE -INCERCATI-

    Starea ta de sanatate nu este intotdeauna asa cum ti-ai dori. Uneori, ori din lipsa banilor, ori din imposibilitatea de a solicita ajutor medical, ai nevoie de tratamente rapide si eficiente. Afla ca exista cateva remedii, aparent neobisnuite, care fac insa minuni asupra corpului tau.
    1. Banda izolatoare pentru negi. Negii sau verucile, termenul medical, sunt excrescente ale pielii, care nu provoaca niciun pericol pentru sanatate. Insa, aspectul lor este extrem de inestetic, mai ales daca apar in zonele vizibile de pe corp. Potrivit unui studiu stiintific, acoperirea cu banda izolatoare poate elimina negii mai bine decat metoda pe baza de inghetare a verucilor.
    In urma acestei descoperiri, s-a ajuns la concluzia ca banda izolatoare poate elimina peste 85% din negi dupa doua luni, in comparatie cu metoda de inghetare care elimina verucile intr-o proportie de 60%. Inainte de a aplica o bucata de banda izolatoare pe neg, curata zona respectiva cu apa calda si sapun. Aplica banda izolatoare si freaca putin zona afectata.
    La fiecare trei zile, indeparteaza bucata de banda si curata pielea moarta cu ajutorul unei pietre ponce sau a unei pile de unghii. Repeta aceasta operatiune pana cand negul va dispare. Substantele chimice din banda izolatoare vor sufoca si negul, ceea ce va duce la distrugerea lui.
    2. Praf de copt (sau bicarbonat de sodiu) pentru infectiile tractului urinar. In special in perioada sezonului rece, infectiile tractului urinar (cistite, uretrite, prostatite etc) se acutizeaza. Inca de la primele simptome de boala, se recomanda consumului unei bauturi compuse dintr-un sfert de lingurite de praf de copt (sau de bicarbonat de sodiu) si un pahar mare cu apa.
    Praful de copt ajuta vezica urinara sa creasca gradul de alcalinitate normal al urinei, reducand bacteriile sa se multiplice. Chiar daca nu este o metoda definitiva de tratament, pentru moment te vei simti mai bine.

    3. Vodca pentru mirosul urat al picioarelor. Te-ai saturat pana peste cap de momentele stanjenitoare in care te afli de fiecare data cand mergi in vizita si te descalti de incaltaminte? Pentru a diminua mirosul neplacut al picioarelor, poti apela la o metoda mai neobisnuita, dar eficienta: sterge toata suprafata picioarelor cu un prosop imbibat in vodca..
    Alcoolul, care se gaseste intr-o cantitate mare in vodca, impiedica instalarea umiditatii si actioneaza ca un antiseptic, distrugand ciupercile si bacteriile care se dezvolta cu usurinta in aceasta zona.

    ReplyDelete
  5. 4. Apa de gura pentru arsuri. Cu siguranta atunci cand vine vorba de apa de gura te gandesti la utilitatea acesteia pentru ingrijirea danturii si improspatarea respiratiei. Insa, ce nu stiai este faptul ca acest produs poate fi utilizat cu succes in tratarea basicilor, cauzate de uleiul incins de exemplu. Proprietatea antiseptica a apei de gura contribuie la prevenirea infectarii zonei afectate si la uscarea acesteia intr-un timp mai rapid.
    Pe o discheta de bumbac (discheta demachianta) toarna o cantitate mica de produs si aplic-o pe zona lezata pana cand basica se usuca si nu mai ustura. In cazul in care nu ai apa de gura la indemana, albusul de ou se dovedeste a fi o alegere foarte buna, deoarece substantele sale nutritive ajuta la refacerea colagenului natural al pielii.


    5. Iaurt pentru improspatarea respiratiei. Cauzata fie de o igiena bucala precara, fie de diverse tulburari gastrointestinale, respiratia urat mirositoare (halena) se poate transforma la un moment dat intr-un real handicap. Pentru a nu lasa aceasta stanjenitoare problema de sanatate sa-ti creeze mari neplaceri, afla ca iaurtul se dovedeste un aliat excelent in distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala. Specialistii sunt de parere ca bacteriile active din iaurt lupta impotriva agentilor patogeni care formeaza placa bacteriana si favorizeaza aparitia bolilor gingivale.


    6. Ulei de masline pentru eczeme. Uleiul de masline, produs plasant intre mancare si medicament, isi imbogateste paleta de proprietati curative pe zi ce trece. Christopher Dannaker, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din California San Francisco, este de parere ca uleiul de masline aplicat pe o zona de piele iritata face minuni.
    Datorita numarului mare de antioxidanti, uleiul de masline poate reduce inflamatiile asociate eczemelor, insa contribuie si la prevenirea ridurilor si a petelor maro. De asemenea, substantele emoliente din balsam mentin pielea hidratata. Pentru un efect mai puternic, peste regiunea de piele iritata unde s-a aplicat initial uleiul se acopera o folie de plastic pentru a pastra umiditatea si impiedica uscarea epidermei.

    7. Zahar pentru sughit. Amuzant in prima instanta, insa destul de sacaiator in momentul in care nu-ti mai da pace, sughitul are un leac extrem de... dulce: zaharul. Granulele uscate din zahar actioneaza asupra nervilor din muschii diafragmei care declanseaza spasmele. O lingurita de zahar consumata ca atare si nu dizolvata in apa se dovedeste un remediu foarte eficient.

    8. Muzica pentru tensiunea arteriala.. In afara de starea de relaxare pe care ti-o ofera ascultarea unei melodii, o echipa de cercetatori din Italia a descoperit ca 30 de minute de rasfat pentru urechi poate scadea considerabil tensiunea arteriala. Fie ca asculti la ipod in mijloacele de transport in comun, fie ca preferi sa asculti la tine acasa, muzica este un remediu eficient pentru hipertensivi.

    ReplyDelete
  6. IATA SI ALE INFORMATII PRIMITE CHIAR ACUM TOT VIA E MAIL
    Nu numai in Romania mezelurile sunt nocive,
    Nu mai puteti spune ca n-ati stiut !
    scris de Ionela Săvescu
    Duminică, 25 Octombrie 2009
    Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism
    chiar şi zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera.
    Consumul anual de mezeluri în România este de aproximativ zece
    kilograme pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, un
    român mănâncă cam 28-30 de grame de produse din carne..
    Anul trecut, media ţărilor europene mergea către aproape 100 de grame
    consumate zilnic. Totuşi, diferenţa este dată de calitatea
    semipreparatelor româneşti din carne, care este printre cele mai slabe
    din Europa, asta şi pentru că românii nu se arată preocupaţi de ce pun
    în farfurie.
    Slănină multă şi injecţii cu apă
    În unităţile de producţie mari şi în abatoarele tehnologizate,
    sacrificările de animale sunt rare. După tranşare, 80% din carne se
    foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră în producţia
    salamurilor, a cârnaţilor, parizerului şi a crenvurştilor.
    Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau
    alte grăsimi hidrogenate. Malaxarea se face într-un recipient mare de
    metal, în care se pun la tocat carnea, apoi slănina şi şoriciul. Din
    saci de rafie se adaugă făina de soia, şi, potrivit fiecărui reţetar,
    se adaugă aditivi sintetici şi coloranţi. Omogenizarea se face în
    câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne. Ambalarea se
    face în membrane de plastic, care, uneori, ajung să coste mai mult
    decât compoziţia produsului.
    De cealaltă parte, produsele "premium", ca pastrama, muşchiul sau
    cotletul, sunt injectate cu saramură şi fosfaţi, compuşii care reţin
    cea mai multă apă...
    Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează
    că produsul e umplut cu apă. Saramura, care trage foarte mult din
    greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială
    şi diabetul.
    E-urile sunt importate şi, în cele mai multe cazuri, condimentele
    precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţiunite prin deshidratare.
    Departe de "mâncatul sănătos"
    Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetări
    Alimentare din Bucureşti, spune că absolut toate produsele din
    magazine, mai puţin cele "eco", sunt pline de chimicale.
    Cel mai mult, însă, atrage atenţia asupra intoxicării cu reclame:
    "Mezelurile şi sănătatea n-au nimic în comun. Copiii n-ar trebui să
    consume niciun gram. De aceea, publicitatea este agresivă pe segmentul
    celor mici".
    Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate
    componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie
    cantităţile adevărate de carne dintr-un produs.
    Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este
    carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi
    coloranţi, multă sare şi multă apă.
    Medicii spun că efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta.
    În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase. "

    ReplyDelete
  7. Românii
    s-au obişnuit să cumpere apă la la preţ de carne. În ultima vreme, au
    apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi toxicologic, dar pe
    care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai
    periculoşi sunt fosfaţii, care, în exces, împiedică fixarea calciului
    în oase. Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii", spune Gheorghe
    Mencinicopschi.
    SCUMP. 80% din carnea tranşată merge pentru specialităţi, ca pastrama
    şi cotletul
    Etichetele fără valoare
    Specialistul în sănătate alimentară atrage atenţia că potenţiatorii de
    aromă, care se regăsesc chiar şi în specialităţile mai scumpe din
    carne, provoacă un apetit ridicat şi dau de pendenţă: "Glutamatul
    monosodic dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să
    mănânci încontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mâncând şi mâncând, duce
    la obezitate".
    Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe
    pentru organism. "Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul
    chimic de extracţie, se foloseşte aluminiul. Consumul distruge
    celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzhaimerul" ,
    explică Gheorghe Mencinicopschi.
    Aspectul de "delicios" al mezelurilor este dat, în mare parte, de
    făina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din
    compoziţia unui parizer ieftin sau a unui salam.
    "Soia în stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai
    sănătos ingredient dintr-un salam. Amidonul, în schimb, chiar n-are ce
    căuta într-un produs din carne. Pentru că nu vor să fie scrupuloşi,
    producătorii promit să-l treacă pe lista ingredientelor" , spune
    Mencinicopschi.
    AMENINŢĂRI
    Bolile care ne urmăresc
    Fosfaţii din mezeluri împiedică fixarea calciului în oase. Afectează
    creşterea copiilor, iar în 20 de ani, femeile vor suferi de
    osteoporoză. Bărbaţii vor scădea la bătrâneţe mai repede în înălţime
    şi, în multe cazuri, vor fi obezi.
    Semipreparatele mai conţin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul
    că reţin apă, au rolul de a omogeniza.
    "Nu pot fi digerate de tubul digestiv, decât în zece ani. Efectul
    imediat este apariţia gastritelor şi a ulcerelor, dar şi a celei mai
    urâte forme de cancer - cel colonorectal", spune Mencinicopschi.
    44% CARNE
    Cârnaţi Cabanos
    Conţine: carne de porc inferoară - cu slănină şi şorici - 44%, carne
    de vită - 16%, faină de soia - 40%. Se adaugă usturoi, condiment
    universal, coriandru şi agent de afumare.

    ReplyDelete
  8. Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan),
    antioxidant (acid ascorbic), potenţiator de gust, glutamat monosodic
    (aditiv care provoacă apetit mare şi dependenţă), zaharuri - dextroză,
    lactoză, colorant natural: carmin, conservant - nitrit de sodiu si
    nitrat de potasiu.
    Pentru omogenizare se mai folosesc grăsimile vegetale. Se ambalează în
    intestine subţiri de oaie. Se lasă la fiert 20 de minute, la 75 de
    grade C. Zvântarea se face într-o cameră frigorifică, timp de 2-3 ore.
    60% CARNE
    Cârnaţi de porc
    Conţine: carne de porc 60%, cu slănină şi şorici, proteină vegetală
    din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente şi arome
    naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu şi potasiu),
    antioxidanţi (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu,
    potenţiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză,
    dextroză), colorant natural - carmin, conservanţi: nitrit de sodiu şi
    nitrat de potasiu.
    Nitritul de sodiu previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul,
    măreşte timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea
    roşie a cărnurilor procesate şi dă o aromă specifică.
    60% CARNE
    Cotlet de porc
    Conţine: cotlet de porc, un strat de slănină de 0,5-1 centimetri.
    Carnea, tăiată şuviţe, se injectează cu saramură 20%- 40%. Injectarea
    se face manual sau cu o maşină specială cu ac.
    Se pune apoi într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper
    şi coriandru, unde se lasă timp de mai multe ore. În sos se mai adaugă
    antioxidanţi, potenţiatori de gust..
    Se lasă şase zile la rece, apoi se afumă industrial.. 14 porţii de
    mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală
    pulmonară obstructivă cronică, care este foarte gravă.
    Afecţiunea reprezintă una dintre primele cinci cauze de deces în Vest.
    Se manifestă prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o
    concentraţie normală de oxigen în sânge.
    62% CARNE
    Lebărwurst
    Conţine: carnea capului de porc în proporţie de 62%, slănină tare 7%,
    organe - inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa de la
    fierberea capului, mixul de condimente, ceapă fiartă, zahăr şi sare.
    În malaxor se adaugă aditivii - colorantul alimentar - carmin,
    antioxidanţi, amidon de cartofi.
    Compoziţia se ambalează în membrane sintetice şi se fierbe la 75 de grade C.
    Un lebărwurst "tradiţional" trebuie să conţină mai puţin de şase grame
    de sare la 100 de grame de produs

    ReplyDelete
  9. şi, în principiu, să aibă cel mult
    trei aiditivi sintetici, iar termenul de valabilitate să nu depăşească
    zece zile.
    Un produs mai puţin conservat îşi schimbă culoarea la deschiderea ambalajului.
    80% SLĂNINĂ ŞI ŞORICI
    Parizer de porc
    Conţine: 80% slănină şi şorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată
    mecanic (în care intră oase măcinate), faină de soia, proteină
    vegetală, amidon, condimente - sare, usturoi, coriandru, boia de
    ardei, potenţiatori de gust, coloranţi (carmin).
    După amestecare, compoziţia se fierbe timp de 20 de minute în apă, la
    75 de grade C. Din cauza amidonului şi a fibrelor din soia, conferă
    starea de saţietate.
    În schimb, este greu de digerat. Carnea dezosată mecanic este pasta
    rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu
    utilaje speciale.. Această pastă poate conţine şi resturi de piele,
    chiar şi oase.
    60% SLĂNINĂ ŞI ŞORICI
    Salam de vară
    Conţine: 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară -
    adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente
    - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imită
    gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant -
    carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriţi, nitraţi, pastă de usturoi,
    zahăr.
    Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane
    artificiale (de plastic), se zvântă şi se afumă industrial într-o
    cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile.
    În alte cazuri, se adaugă agent de afumare.
    40% SARAMURĂ
    Pastramă
    Conţine: carne dezosată de la pulpă, spată şi muşchiul de pe spate.
    Se taie în şuviţe, se sărează, după care se trece printr-un sos
    condimentat cu praf de ceapă şi de usturoi, antioxidanţi, coloranţi,
    agenţi de afumare şi potenţiatori de gust.
    Carnea stă în sos timp de trei până la cinci zile, apoi se scoate şi
    se leagă cu sfoară. Se injectează cu o soluţie de saramură de 20-40%,
    apoi se ambalează în pungi de plastic, în vid.
    Afumarea se face cu fum lichid, care conţine cele mai cancerigene
    hidrocarburi - cele policiclice aromate.
    70% SLĂNINĂ ŞI ŞORICI
    Şuncă de porc
    Proporţiile de carne diferă în funcţie de reţetă.. Şunca ţărănească
    conţine: 70% carne procesată mecanic (are în compoziţie slănină, urme
    de oase, şorici) - proteine din soia, toată gama de antioxidanţi,
    colorant - carmin.
    Carnea se injectează cu o soluţie de saramură, apoi trece în malaxoare
    de trei ori..
    Prima malaxare se face la o oră după injectarea cu saramură, a doua la
    24 de ore după depozitarea la frig şi încă o dată la 48 de ore după
    maturare.
    Apoi, compoziţia se pune în forme metalice care se ţin la un tratament
    termic de 75 de grade Celsius. După răcire, formele se ambalează în
    pungi de plastic, în vid.

    ReplyDelete
  10. Rappa ru...sper sa nu se supere cineva pe tine acuma, daca ai sa mirosi a ceapa!?
    :)

    ReplyDelete
  11. darry.ana...tot ce ramine este sa experimentam. Avem ceva de pierdut? (in afara mirosului?)
    :)

    ReplyDelete
  12. elena si eu m-am hotarit sa nu mai las jumatati de ceapa ...sintem pe un gind!!!

    ReplyDelete
  13. Virginia, am sa iau informatia asta sa o pun in ceva articole zilele astea...multumesc!!!

    ReplyDelete