Mijloace simple pentru a impiedica lucrurile mici sa iti paralizeze viata…
Richard Carlson, Ph.D.
(Traducere de Rodica Botan)
Rezista pornirii de a critica…
Cind judecam sau criticam o alta persoana, de obicei nu spunem mare lucru despre persoana respective, ci mai mult vorbim din nevoia noastra de a fi critici.
Daca participi la o intrunire si asculti toata critica ce se dezlantuie in mod obisnuit la adresa altora, si daca te duci acasa si te gindesti, si meditezi …realizezi ca toata critica nu a facut nimic ca sa schimbe lumea si sa o faca un loc mai bun, ci dimpotriva; si poate ca ai sa ajungi la aceeasi concluzie la care am ajuns si eu: ca toata acea critica nu face nici un bine nimanui si nici o diferenta. Dar asta nu este totul. Criticind, nu numai ca nu rezolvi nimic, dar critica sustine si hraneste ura si lipsa de incredere in lumea in care traim. La urma urmei, niciunuia dintre noi nu-i place sa fie criticat. Si reactia la orice critica ce ti se aduce este sa incepi sa te dezvinovatesti, si sa te aperi, si probabil incet-incet sa te retragi. O persoana care se simte atacata este posibil sa faca unul sau doua lucruri chiar: ori sa se retraga rusinat si cu teama, ori sa atace si sa se dezlantuie din razbunare. De cite ori ati criticat pe cineva doar ca sa auziti ca spune : “Multumesc mult ca te-ai gasit sa-mi descoperi greselile… apreciez straduinta ta!…”?
Cind critici, ca si cind injuri, nu faci nimic altceva decit sa iti arati lumii obiceiurile proaste. Si totusi, este ceva cu care ne-am obisnuit si continuam sa procedam asa, si desigur sintem familiari si cu simtamintele care urmeaza. Critica ne tine ocupati si ne da ceva de lucru .
Daca insa iti iei un moment sa observi si sa analizezi cum te simti imediat dupa ce ai criticat pe cineva, ai sa vezi ca te simti un pic dezumflat si rusinat, aproape ca si cind tu insuti ai fi fost atacat. Motivul este ca atunci cind criticam e ca si cum ne spunem noua si ne marturisim in fata lumii ca noi avem o problema (ca avem in noi nevoia asta urita de a-i critica pe altii). Si nu analizam acest lucru pentru ca nu vrem sa admitem ca la noi este problema .
Solutia ar fi sa ne dam seama cind incepem sa criticam pe cineva si sa ne oprim singuri din acest act nesuferit. Ia aminte de cite ori te-apuca critica si ce rau te simti mai apoi. Eu unul am transformat treaba asta intr-o joaca. Ma prind eu pe mine in actul de a critica, si in timp ce pofta de a critica creste in mine, imi spun in gind…”Iara te-ai pornit?” Si trag nadejde ca tot mai des am sa ma pot opri …si sa arat mai degraba un strop de toleranta si respect.
3 comments:
Crloson - cred că e greșit, nu am avut cum verifica, deoarece nu e indicat nici link, nici tilul articolului
criticizmul - trebuie: critica
desumflat - trebuie: dezumflat
Dicționarul explicativ al limbii române este pe Internet:
http://dexonline.ro
corectat...Maria Ta...
A fi criticat , a critica doua verbe intre care as pune o sageata de dus si intors , deoarece cred ca sunt directiile reversibile. Ma gandesc ca un inteles al versetului ." Ce seamana omul, aceea va si secera.” (Gal.6:7) este si acesta efectul burmerangului de a se intoarce la cel ce l-a aruncat. In tineretea mea am fost foarte ironica si animata de un spirit justitiar care ma mai bantuie de multe ori si acum si caruia imi este de multe ori greu sa ii fac fata. Copilaria mea traumele din acea perioada au facut instincutul meu de conservare omenesc sa foloseasca ca scut impotriva atacurilor acest fel de aparare ironia si spiritul justitiar. Dar desi reusitele mele erau remarcabile si ma tineau la distanta de rau voitori, totusi nu am avut niciodata o satisfactie cu reusitele de tipul acesta. Si am mai constatat ca multe din aceste atitudini pe care eu le-am avut fata de alti si care omeneste vorbind pareau indreptatite, peste timp le-am primit si eu la randul meu din partea altora chiar daca omeneste vorbind nu erau indreptatite. Judecata , atitudinea emisa fie dreapta fie nedreapta se intoarc peste timp la tine fie ca sunt drepte sau nedrepte. Deabea dupa ce Domnul a schimbat inima mea si mintea a inceput si ea sa beneficieze de astfel de schimbari am inteles semnificatia versetului „Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine.” (Rom.12:21) Doar o astfel de sintagma transpusa in faptic ne poate aduce satisfactii si poate fi ca in versetul „Arunca-ti painea pe ape, si dupa multa vreme o vei gasi iarasi!” (Ecl.11:1) . Desigur ca nu ne e niciunuia usor sa rasturnam atat de usor obiceiurile vechi si sa le inlocuim cu cele noi. Dar fiecare reusita aduce mari satisfactii si iti da puterea sa perseverezi sa schimbi fiecare obicei vechi cu unul nou dupa voia Domnului.
Post a Comment