Am ajuns si eu la concluzia ca, cu cit ma silesc mai mult sa fac binele, cu atit calc mai des si mai cu spor in strachini…Si cum vorbesc despre vreo virtute pe care as vrea sa mi-o insusesc, cum ma pomenesc ca alunec exact pe linga ea... Parca diavolul ar sta la pinda…mi-l si imaginez cum ride ca un dobitoc descreierat ce este…dupa vre-un colt…
Nu vi se intimpla sa fiti suparati pe un lucru si sa va descarcati exact la momentul inoportun, pe o persoana vinovata doar de faptul ca e prezenta in momentul ala fatal prin preajma? Si de obicei nu ne descarcam pe cineva care are capacitatea de-a pune problema intr-o perspectiva nefavorabila noua…ci parca gasim mielul de jertfa asa…intuitiv; si cineva absolut nevinovat de starea vremii noastre, o sa aiba de suferit descarcarile electrice ale furtunii care s-a ivit in noi???!!!
Ok…am spus-o…si pe asta. Acuma ma pun singura la colt!
Duminica trecuta lectia a fost iarasi despre minie…si desi am vorbit de asta chiar suficient in ultima vreme, am sa ma uit peste notite sa vad ce alte lucruri noi ni s-au clarificat?!
………………………….
Ok…profesorul de data asta a fost Gary Oliver…plus niste titluri pe care am uitat sa le scriu jos (avea prea multe). El spunea ca minia este o emotie data de Dumnezeu. Ca ea poate fi constructiva sau destructiva. Sfatul lui…"nu lasati minia sa aiba putere asupra voastra - faceti din minie o unealta folositoare - folositi-o constructiv!" Usor de zis…greu de trait, asa cum mi se intimpla mie zilnic. El spunea ca o schimbare in comportament este posibila atunci cind il cunosti pe Isus. (Ia Rodica asta drept bobirnac!!! )
Mai spunea profesorul, ca minia este una dintre emotiile mentionate in Biblie cel mai mult (a doua de fapt) - mentionata de 455 de ori in Biblie dintre care de 375 de ori se vorbeste despre minia Lui Dumnezeu.
Proverbe 19:12…" Minia imparatului este ca racnetul unui leu…" Ooooohhhh!!!
Cind dam voie miniei sa controleze viata noastra, ea ne duce la pacat. Minia insa nu este intotdeauna ceva rau…altfel cum am putea impaca versetele unde se spune ca Dumnezeu s-a miniat?
Din punct de vedere fizic, cind esti minios, organismul pompeaza puternic adrenalina in sistemul nostru si asta ne da multa energie. Deci ca orice alta sursa de energie, minia - si deci adrenalina care se naste din ea trebuie folosita cu multa intelepciune.
Ne-a intrebat de un astfel de exemplu…de minie folosita cu folos, si mi-am adus aminte ca daca sint minioasa am un spor la facut curat prin casa de neinchipuit!!! (Trebuie acuma numa' sa ma provoce cineva cind sint pe acasa - ca am de spalat covoarele...) Am auzit un alt exemplu foarte fain despre minie folosita pozitiv.
Un domn in virsta, de vreo 80 de ani, impreuna cu sotia si cumnata lui , ieseau de la un show de pe Broadway, cu ani in urma, pe vremea cind strada respectiva nu era prea luminata. Batrinelul nu era intr-o forma prea buna, si sotia lui a trecut la volan, cu sora ei in fata linga ea, iar mosulica s-a urcat in spate. Un tinar s-a repezit la portiera sotiei lui, a scos un pistol si a cerut banii si giuvaerurile. Doamnele s-au executat pe loc. Aplecindu-se sa ia lucrurile care le jefuia, da cu ochii de batrinel in spate si ii ordoneaza astuia sa isi scoata verigheta si banii, ca el este urmatorul. Dar pe cind sa deschida portiera din spate, batrinelul s-a intins pe bancheta si cu picioarele, cind tinerelul a descuiat usa, omul nostru a izbit usa de la masina cu toata forta lui si usa l-a pocnit pe hot de a cazut pe spate imprastiind pe ciment toate lucrurile furate. S-a ridicat de acolo hotul si a luat-o la fuga. Asta este rezultatul miniei acelui om fata in fata cu situatia respectiva. Minia i-a dat energie si curaj sa gindeasca rapid si sa execute ceva ce nici el n-ar fi crezut ca puterile lui pot sa-l ajute sa faca. Minia s-a transformat intr-o sursa de curaj in fata imoralitatii si nedreptatii situatiei.
Minia este o emotie putin inteleasa. De multe ori se prezinta sub un titlu gresit, motiv pentru care apare sub alte forme, sub alte nume in vocabularul nostru zilnic: frustrare, ciuda, razbunare, pestritz la mate…de multe ori minia se exprima prin taceri prelungite, criticism, vorbire de rau…Se intimpla ca minia nu este emotia primara…sub minie sint frustrari sau frica, teama de exemplu, dar preferam sa nu aratam acele sentimente ci sa exprimam mai bine minia. E cu atit mai mult valabil pentru barbati, care sint educati de mici ca nu este barbateste de pilda sa se arate fricosi, slabi de inger…dar minia este o emotie acceptata; si atunci prefera sa arate miniosi in unele situatii cind de fapt frica sau fraustrarea, sau depresia sau confuzia sint emotiile care le au…dar pe care nu se simt confortabil sa le exprime.
Ca semne fizice, la minie omul are: pupilele dilatate, tensiunea singelui marita si bataile inimii crescute. Cind te abtii sa exprimi minia (dar inauntrul tau esti minios) asta poate sa afecteze sanatatea ta si sa te alegi cu ceva boli de inima. Daca nu te ocupi intr-un mod corect de aceasta emotie, minia poate sa se dezlantuie in mod negativ in doua feluri: daca o exprimi fara sa gindesti, numai din impuls, poti sa distrugi pe cineva - sau daca o inchizi in tine si o aduni acolo in suflet fara sa o exprimi in nici o forma, te poate distruge pe tine personal.
Ramine o singura solutie inteleapta …sa incercam sa controlam aceasta emotie. Nu o putem controla poate in totalitate, dar o putem controla intr-o masura oarecare. Putem controla durata ei…In toata ecuatia asta trebuie inclus Dumnezeu. El poate rezolva situatiile imposibile; El ne da o maturiatate spirituala care sa ne ajute sa intelegem emotiile noastre si dupa ce le intelegem sa le putem controla.
Citeva idei ca sa ne putem controla:
- sa intelegem motivele care ne fac miniosi…
- sa admitem ca avem acest simtamint si sa luam totala responsabilitate (nu sa acuzam pe toata lumea)
- cind ne exprimam minia sa o facem intr-un mod care aduce rezolvare fara sa loveasca in nimeni…
- in ultima instanta trebuie sa decizi cine are controlul? Minia te va controla pe tine, sau tu vei controla minia?
2 Corinteni 10:5…"Si orice gind il facem rob ascularii de Christos."
- roaga-te pentru emotia respectiva
- adu-ti aminte de faptul ca minia poate fi folosita in mod pozitiv, ca iti da putere (povestea cu batrinelul) si cauta sa o folosesti in acest fel
- explica ceea ce simti…tine un jurnal al acestor crize de minie , ca s-o poti intelege. (date, intensitate, natura conflictelor care o determina, este stresul un factor?, ai o gindire negativa? Durere fizica?
Daca ar exista o scara de intensitate pentru minie…treptele ar fi urmatoarele: un simtamint de a ne inchide in noi, un simtamint de iritare, inima bate mai tare, ridicam tonul, si ultima ar fi treapta cea mai inalta cind tipam la oameni si incepem sa le dam "titluri" (prost, idiot…etc)
- identifica emotia primara…
- alege cum sa te manifesti.
Alege felul cum vei investii energia aceasta …si toate investitiile trebuie facute cu folos.
Fii minios dar fii cu grija…fii atent…si fii bun!
Confess it! (marturiseste-ti minia)
Process it! (prelucreaza minia)
Express it! (exprima-ti minia)
5 comments:
M-am hranit un pic si acum ma duc sa dorm.Noapte buna !La tine e inca ziua dar eu iti zic ptr.cind vine noaptea.
Biblia zice :Maniati-va si nu pacatuiti!
Pentru mine e un mister acest cuvant.Omul daca se manie pacatuieste cu siguranta.A...mai sunt si exceptii dar ca de obicei ele nu fac altceva decat sa confirme regula...
Mai bine ma feresc de manie...
CORINA...GOOD NIGHT!!!
elena marin-alexe- mare mister...precum zici. Sper sa dezleg si eu misterul cit mai sint inca pe pamintul asta...sa nu plec fara sa fi inteles misterul...si eu ma feresc dar ma cauta situatiile...sau sint eu prea accesibila...
:)
Aveti dreptate cu virtutile, exact asa si la mine. Cand imi pun in cap ca vreau sa fiu mai blanda si mai buna, taman in ziua aia trebuie sa mearga toate alandala si uit de toata blandetea.
Ideea cu redirectionarea maniei e o solutie f buna, important e sa ne dea Domnul intelepciune in acele momente, sa ne putem controla pana revine ratiunea :)
O saptamana blanda!
Post a Comment