13 March 2010

SA NE INTELEGEM EMOTIILE ( 3 )

http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/sa-ne-intelegem-emotiile-si.html  ( 1 )
http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/sa-ne-intelegem-emotiile-2.html  ( 2 )

Urmatoarele informatii au fost despre INCEPUTURILE DEZVOLTARII…si primii ani de viata.

Dr Stoop, spunea ca prima parte a vietii o cunoastem din perspectiva fatului care inca nu este nascut. Acolo, la intuneric, primim mincare si absolut ne sint satisfacute toate nevoile. Daca avem nevoie de Calciu de pilda, fatul il ia din sistemul mamei chiar daca o lasa pe aceasta cu lipsuri in Calciu si alte vitamine. Acolo spunea el, este ca si in Gradina Edenului – o experienta perfecta intr-o lume ideala.

Nasterea este prima experienta dureroasa…si incepind cu ea , ajungem in lumea asta in care ne confruntam cu: foame, somn, durere. Cordul ombilical este taiat…si nu mai sintem alimentati de la mama si trebuie acum sa deschidem si ochii. Lumina este puternica, ca nu am vazut-o pina aici – si experienta asta nu-i usoara pentru ochisorii aceia micuti. Apoi cineva ne spala…pina atunci totul a fost moale si n-am simtit nimic aspru pe pielea noastra. Niste miini mari ne iau si ne intind si ne intorc pe toate partile. Incepem sa avem nevoi. Nevoia de hrana este una dintre primele nevoi. Avem nevoie de hainute sa ne tina cald. Si apoi una dintre primele nevoi emotionale este aceea de dragoste. Si mama este de obicei fiinta care ne va procura aceasta dragoste. Si Dumnezeu a facut in asa fel incit aceasta emotie sa fie prima…si sa ne saturam in primele sase, sapte luni de ea…timp in care stam atit de aproape de mama. Dumnezeu a planuit ca intrarea in lumea asta sa fie cit mai placuta, mai usoara pentru fiinta marunta care se naste. Apoi, dupa vreo sase luni urmeaza o perioada in care copii mici incep sa se tirasca pe jos si se despart putin cite putin de mama. Micii exploratori o parasesc si apoi se reintorc si expeditiile sint din ce in ce mai lungi pina cind cei mici capata confidenta mai multa. Uneori cei mici experimenteaza ce inseamna minia…si se supara pe mama si nu mai vor la ea. Pe la doi ani experimenteaza ceea ce se numeste “separare de atasamentul” de mama. Atunci psihologii spun ca prezenta tatalui este absolut necesara.

Daca mama i-a invatat pe cei mici cum sa iubeasca, tatal ii ajuta sa inteleaga cum sa fie miniosi… Dr Stoop da un exemplu…cum copilul disciplinat de mama acuma, ca a facut te miri ce pozne, asteapta pe tatal sa vina de la servici si cum copilul o piraste pe mama. Tatal il ia pe copilas in brate si il asculta cu blindete, intelegator, il stringe linga el si il asigura ca totul este ok… Copilul termina de spus ce are de spus si in urmatorul minut se cere jos si merge drept…inapoi la mama. Daca tatal lipseste …minia aia care este in el se va revarsa pe fratiorii lui…sau o va stringe in el…Mai tirziu cind copilul are o problema la scoala, Dr Stoop spunea ca din nou, el are nevoie de tatal lui. Mama este persoana care il ajuta cu partea dragostei, iar tatal este cel care trebuie sa se ocupe de partea cealalata, cum sa se ocupe de minie, cum sa si-o exprime si cum sa scape de ea. Copii care nu au un tata in viata lor sa ii indrume in aceasta perioada, se bat la scoala si au probleme cu ceilalti din ce in ce mai mult – pentruca nu stiu cum sa isi manifeste nemultumirile. Aceast aranjament in care mama si tatal participa la dezvoltarea emotiva a copiilor , ocupindu-se de diferite emotii ale acestuia ii va asigura o crestere, o dezvoltare emotionala sanatoasa. In zilele noastre absenta tatalui din viata atitor copii face ca societatea in care traim sa fie plina de oameni care nu stiu cum sa lucreze cu acele emotii ale miniei. Asta este motivul de capatii pentru care societatea in care traim este in starea jalnica pe care o cunoastem. Acel echilibru pe care Dumnezeu l-a intentionat sa existe in familii este distrus.

Dr Stoop a mai dat exemplu pe Saul, primul imparat al evreilor. Cind s-au pierdut magaritele tatalui lui el nici macar nu da pe acasa…ii este teama sa vina fara magarite. Probabil spunea el ca a fost crescut intr-o educatie austera, tatal lui fiind general de armata. Din comportamentul lui se intelege ca avea o relatie buna cu mama lui dar nu una sanatoasa cu tatal lui. Motivul este ca locul miniei este luat in viata lui Saul de teama… El spunea ca in viata noastra trebuie sa canalizam minia in asa fel incit sa devina productiva.

Mai spunea sa ne examinam in mod personal. Care influenta este mai mare in noi…influenta mamei sau influenta tatalui. Pentru o viata emotionala sanatoasa avem nevoie de amindoua.

Marturisindu-ne pacatele unii altora este metoda prin care Dumnezeu ne ajuta sa capatam vindecarea emotiilor noastre. E bine sa ne intelegem si pe noi, de ce ne comportam cum ne comportam si aceste cunostiinte ne ajuta sa ii intelegem si pe altii…

No comments: