28 July 2010

AIUD

Pentru ca prietena noastra e in Aiud m-am gandit sa aflam si noi despre aceasta localitate cate ceva .
De la fondarea localitatii Aiud, asezarea umana de aici a avut diferite organizari teritoriale. In timpul romanilor localitatea s-a ridicat la rangul de Pagus - circumscriptie teritoriala urbana - pentru ca in secolul al XIV - lea sa devina Targ (oras).

In secolul al XVIII - lea, mai exact in 1716 Aiudul devine capitala Comitatului (judetului) Alba de Jos, rol pe care il va detine timp de 213 ani, deci pana in 1929, dupa care ramane oras in judetul Alba. Din 1952 Aiudul devine resedinta raionului Aiud, regiunea Cluj, pana in anul 1968.
Din acea perioada Aiudul face parte dintre cele noua localitati urbane ale judetului Alba. In organizarea sa teritoriala se includ si urmatoarele localitati: Aiudul de Sus, Magina, Gambas, Pagida, Ciumbrud, Sancrai, Garbova de Jos, Garbovita, Garbova de Sus.
Aiudul si-a elaborat statutul orasului in 1992. Un statut mai vechi, din 1934, trateaza orasul Aiud ca localitate climatica, declarata ca atare de Ministerul Muncii si Sanatatii din Romania. In anul 1994 Aiudul a devenit municipiu. Conform Legii Administratiei Publice Locale, Municipiul Aiud este administrat prin intermediul Consiliului Local ca for legislativ si Primariei ca for executiv.
Etimologia denumirii orasului Aiud este destul de nuantata intrucat incepand din secolul al XIII - lea nici un document oficial nu se pronunta consecvent in acest sens. Astfel se intalnesc pentru aceeasi localitate denumiri latinesti, grecesti, germane, maghiare sau maghiarizate.
In harta lui Castorius printre cele 45 de localitati de pe teritoriul Daciei apare si Brucla, cea mai apropiata localitate de actualul Aiud. O ipoteza este ca Aiud ar deriva prin anagramare de la numele lui Iuda Tadeul, in cinstea caruia s-a ridicat biserica Villa Iudae Thadae (1839). Aiud, apare ca denumire in limba romana in 1854, dupa ce in 1839 era Ajudu si in 1850 Ajud. Localitatile apartinatoare orasului sunt mentionate si ele in timp sub diferite denumiri.
Numeroase vestigii arheologice vorbesc despre existenta unor asezari omenesti in zona Aiudului inca din Comuna primitiva (epocile neolitica, a cuprului, bronzului si fierului), precum si din cea romana si perioada prefeudala. Au fost scoase la iveala urme de asezari preistorice si cimitire scitice si celtice.
Existenta dacilor este confirmata prin obiecte de podoaba si monede de argint, care au ajuns in diferite muzee din tara si strainatate. Epoca romana provinciala ne-a oferit si ea numeroase vestigii la Aiud si in imprejurimi.
Ca asezare urbana localitatea a fost edificata de catre sasi, probabil colonizati in Transilvania in jurul anului 1200, pe locul unui sat (mosie) a Episcopiei romano - catolice din Alba Transilvaniei.
Traditia locala afirma ca primul edificiu de piatra a fost turnul de paza terminat in anul 1239 (?). A urmat o biserica in stil romantic (azi pe locul ei este biserica evanghelica) zidita in 1333 - 1334, concomitent cu o prima fortificatie. Apoi la sfarsitul secolului al XV-lea s-a zidit o biserica mare, in stil gotic (actuala biserica reformata calvina) imprejmuita de zidurile si turnurile unei noi cetati, de forma pentagonala.
Prima atestare documentara pastrata pana azi dateaza din 1293 noiembrie 7, fiind un privilegiu emis de catre regele Ladislau al IV - lea al Ungariei (1272 - 1290) si confirmat de Andrei al III-lea.
Vreo trei secole Aiudul a fost proprietate a Capitului episcopal de la Alba Iulia si a coroanei regale maghiare, constituind adesea (ulterior) un obiect de danii si tranzactii intre principi si nobili.
Prin vechimea sa cetatea si orasul au fost martore si participante la multe evenimente istorice, precum:
- marea invazie tatara din 1241;
- rascoalele iobagilor din 1437;
- luptele lui Mihai Viteazul din 1600;
- navaliri turco - tatare din 1658, 1659;
- atacuri ale habsburgilor si curutilor in 1704 si 1717;
- rascoala crestin - religioasa din 1758 - 1761;

- miscarile taranesti din 1784;
- valul revolutionar de la 1848 - 1849;
- primului razboi mondial;
- Unirea de la 1 Decembrie 1918;
- evenimentele celui de-al II - lea razboi mondial;
- evenimentele de dupa 1944 si pana astazi.






Documentele si vestigiile expuse in cadrul muzeelor si depozitate in arhivele din Aiud, Alba Iulia, Deva, Sibiu, Cluj - Napoca, Bucuresti, Budapesta, Viena, Berlin, Goeteborg vorbesc despre toate evenimentele, vestigiile, monumentele si cladirile aflate in zona.

2 comments:

Anonymous said...

Pe cind ne straduiam sa gasim ceva specific Aiudului ca amintire pentru Rodica si cei dragi ei Carmen ma uimeste cu spontanietatea si cunostintele ei . Domnul a facut si pamintul din Aiud si cel din Bucuresti si cel din America deci a Domnului este pamintul cu tot ce este pe el .Domnul sa te binecuvinteze si sa ai pace Marta

Rodica Botan said...

Multumesc, draga Marta, pentru completarea atat de adevarata. A Domnului sunt toate. Pe mine ma uimeste Domnul oridecate ori isi intinde aripile sa ma ocroteasca, mana sa ma mangaie, toiagul si nuiaua sa ma mustre, cum ma ocroteste de cei rau, cand imi da intelepciune...Dar cel mai mult ma uimeste dragostea Sa prin sangele varsat pentru mine o pacatoasa.... Domnul sa te binecuvante acolo in locul in care te-a pus...Carmen