In urma cu citeva saptamini a trecut din viata sotul matusii mele din Aiud. Am asteptat sa treaca putin timp ca sa poata sa adune citeva cuvinte – un omagiu mult meritat aceluia care a fost sot, tata, frate , prieten si pastor in Biserica Baptista din Aiud. Iata mesajul ei…
...................................
Dragii mei, dupa cum i-am promis lui Rodica, am reusit sa scriu cite ceva despre pastorul Muresan Ioan
A venit in Aiud la 1 ianuarie 1951 pentru practica de iarna a seminaristilor din anul 2 la Seminarul Teologic Baptist; a revenit si in vara lui 1951, iar la terminarea anului 3 in 1953 a fost repartizat ca pastor in raioanele Aiud si Ludus prin delegatia nr 67/1953 a Comunitatii Crestine Baptiste Cluj. In anul scolar 1955-1956 a fost admis la Seminar pentru a frecventa cursurile anului 4. De mentionat ca aceasta nu era permis decit dupa doi ani de practica.
Studentii erau din ce in ce mai putini. Teminasera anul 3 in jur de 22 dar ramasesera doar vreeo 10. De mentionat ca in timp ca daca un grup de seminaristi incepeau anul 1, pina nu ajungeau la anul 3 nu mai erau admisi altii, si numarul de locri era tot mai mic- toate astea ca sa reduca cit mai mult numarul seminaristilor. Asa se face ca erau tot mai putini pastori care trebuiau sa acopere teritorii din ce in ce mai mari.
Dar greutatile nu se opreu aici. Pastorilor li se cereau lunar tabele cu membrii bisericilor pe care le pastoreau, care ce minci patriotice faceau si cite contracte faceau cu statul. Toate aceste corvoade ca sa nu reduca si timpul de pregatire spirituala a pastorului . In anul 1956 la 17 iunie Ioan Muresan a fost ordinat de o comisie formata din fratele I.Dan, Presedinte al Comunitatii de Cluj, Traian Badau, secretar al Comunitatii de Ckuj si Cosman Gheorghe, pastor pensionar.
Si acum ceva despre crestinul Ioan Muresan. Aacceptat c greu sa dea informatiile cerute tot mai des despre numarul de membrii ai bisericilor- si in final a rupt legatura cu Imputernicitul Cultului Raional. In 1958 a venit reglementarea serviciilor in biserici, pe care nu a respectat-o – precum si arondarea bisericilor( ceeace insemna inchiderea mai multor biserici). A venit si interzicerea botezurilor fara aprobarea Imputernicitului Cultelor. In cercul lui de misiune erau citiva diaconi batrini care au tinut botezuri de care a fost apoi acuzat el, dar nu a divulgat nici cine si nici cind s-au tinut acele botezuri. Intre anii 1956-57 cind fartele Wurmbrand a fost eliberat pentru o scurta perioada , a vizitat si biserica noastra de doua ori cu toate ca era interzisa primirea lui. Imi amintesc ca era in casa la noi cind a avut loc Revolutia din Ungaria; intrebat ce parere are de cele ce se petrec, el a raspuns…”un purec a muscat un elefant…nu va fi nimic”.
A inceput apoi colectivizarea agriculturii si pastorii au fost instruiti sa convinga credinciosii sa se inscrie la Colectiv. L a sedinta comunitatii, Muresan s-a sculat si le-a spus ca el a studiat la seminar sa-I invete pe oameni sa caute viata vesnica si nu fericirea pe care o da Colectiva. Cuvintele astea n-au sunat bine insa pentru cei de la conducere si cu actul 11.797/15 august 1961 I s-a retras lui Muresan Ioan recunoasterea ca Pastor.
Aveam pe atunci 3 copii iar eu nu eram in servici. Cind a cerut sa primeasca un serviciu de la Stat I s-a spus…”roaga-te la Dumnezeul tau sa-ti dea piine…” Si Tatal nostru a avut grija sa avem piine. Dupa alti trei ani cind era deja sofer iar eu de asemenea gasisem servici a fost din nou chemat la securitate si i-au oferit postul de pastor inapoi- cu conditia sa colaboreze cu ei. I-a refuzat din nou. Cel mai dureros este ca nu l-au inteles nici fratii si cu atit mai putin cei din CONDUCEREA Cultului de la Brasov. Muresan a ramas sa lucreze benevol in Biserica. A fost iubit si stimat de multi si a avut si dusmani suficienti – ne-am imaginat noi ca astia ar fi fost informatorii securitatii care il sabotau sau il vorbeau de rau…
In anul 1986 a avut la Aiud o intilnire cu toti colegii dein anul 4 de Seminar (1955-1956). Ramasesera doar opt:unul era in America – fratele Negru, si fratele Bucaciuc plecase la Domnul. Pe restul ii veti recunoaste in fotografia alaturata ( In rindul de sus:Bold Iosif, Muresan Ioan, Dinu Ioan, Bala Gavrila; iar rindul de jos: FloreaDionisie, Manzat Teodor, Ghergheli Dumitru si Petrescu N).
Dupa revolutie am ajuns sa deschidem a doua biserica cu 21 de membrii - majoritatea batrini – dar in scurt timp am ajuns la 50 plus de apartinatori. Un alt soc- Biserica de unde am plecat nu au fost de acord sa ne lase nouas cladirea veche de unde plecasem cu 7 ani in urma si care acum era goala. O Biserica din Anglia insa , a cumparat o casa veche, mare, unde vroiau sa infiinteze o policlinica si o capela. Casa a fost cumparata pe numele unuia –Docea Dorin care fusese la studii in Anglia – un curs de mnisiune de 3 luni. Reparatia si reconditionarea casei a fost facuta de Pastorul Muresan impreuna cu membrii noii biserici si cu grupuri de benevoli din Anglia. Reconditionarea a durat doi ani. Era spatiu suficient si pentru Clinica si era si o sala mare pentru serviciile religioase. In acesti ani au avut loc 3 botezuri si Biserica s-a nmarit la numar.
Botez la Mures 9n 1995
Biserica in 1994
Doctorita Gabi, care ii este si nepoata si care l-a ingrijit in tot timpul suferintelor lui , l-a lamurit sa il ducem la spital pentru o perfuzie. A acceptat cu mare greu.
-O sa ma aduceti mort acasa…a zis. Seara a avut un nou atac care i-a afectat si vorbirea- dar a doua zi dimineata s-a dus singur pe picioare din salon in sala de rezerva. Dupa amiaza a mai avut un nou accident si a ramas in urma acestuia paralizat pe partea stinga. O vreme a mai putuit vorbii…si ne spunea ca “Muresan a ramas acolo pe scaun la Biserica…si ca el e cu noi numai cu trupul”. Dar nu si-a mai revenit de atunci niciodata – si nu si-a mai putut misca mina sau piciorul- si a sa a mai trait printre noi inca 4 ani si 20 de zile.
Muresan Ioan a fost ingrijit insa de o ceata de ingeri- nu i-a lipsit nimic si nu a stiut ca este paralizat sau ca este bolnav de mult timp. Domnul i-a ascuns acest lucru ca sa nu sufere.
Acum el este plecat la Domnul- Acela pe care L-a iubit cel mai mult in viatasi pe care L-a slujit cu toata fiinta lui si cu multa sinceritate. Trupul I se odihneste aici…
Participantii la inmormintare…
No comments:
Post a Comment