08 December 2011

OBICEIURI DE CRACIUN -3

O traditie care a rezistat in ani in memoria mea sint brondosii. Asa cel putin le spuneau momirlanii din Valea Jiului si cred ca traditia era a lor. Erau echipe de tineri: cei mai mari meregau cu… “Craii”iar cei mai mici erau brondosi .Ce aveau craii astia special erau costumele lor. Apoi aveau in echipa lor pastorii si aveau si unul care era imbracat ca un popa. Grupele mari – adica din cei mai in virsta aveau costume costisitoare facute din satin cu broderii si niste casti care aminteau cumva de coifurile romane, si ele impodobite cu zorzoane si pene si oglinzi. Unii aveau un asa numit Viflaim- facut din carton ca o cetate si o carau ca pe o targa.


Grupele mai mici nu aveau asa costume grozave dar si ei se straduiau sa imite pe cei mari si sa fie cit se poate de spectaculari. Trei zile colindau grupele astea orasul de la casa la casa , de la un capat al altuia a orasului. Si cine ii primea trebuia sa le plateasca – din cite imi amintesc 25 de lei era o suma acceptabila. Noi nu i-am primit niciodata dar am auzit uneori la altii frinturi din ce spuneau.

Si ce spuneau? Initial cred ca intentia a fost sa duca vestea cea buna a nasterii Mintuitorului. Acestui eveniment ii erau adresate cuvintele piesei lor si a cintecelor ce le cintau. Dar in timp, mesajul s-a schimbat si piesa la fel…

Nu-i de mirare. Daca v-ati uitat recent la filmele de Craciun care se difuzeaza acuma in fiecare seara…nici-un film nu mai spune povestea adevarata a Craciunului. Oamenii au gasit cu cale sa ofere ceea ce se cere pe piata. Si se cere distractie…si se vinde distractie, Mos Craciun, cadouri, ginger brad houses, candy cane…stelute si sclipici si orice dar nu Bethleem si nu Isus si nu Adevarul…

Sa revin insa la brondosii de care vorbeam. Cei trei crai cred ca ii reprezinta pe magi. Sint niste magi mai ”contemporani” ca oamenii care care au pornit traditia nu prea stiau cum se imbracau acei oameni intelepti din Orient. Apoi nici pastorii care nu aratau de fel ca pastorii din Bethleem ci ca pastorii din Valea Jiului: cu cojoace si opinci sau – cei din timpurile mai moderne bocanci …si cusma de blana si “boata” la mina. Un personaj interesant era acest popa imbracat in negru. Banuiesc ca il reprezenta pe Marele Preot. Numai ca in echipa asta de brondosi se comporta ca un michiduta sau un fel de comediant. De pilda unul dintre crai il intreba daca isi aduce aminte ce scrie in lege despre Mesia si imi amintesc perfect…si au trecut 40 sau mai mult de ani de atunci ca raspunsul lui a fost…

-Parca imi aduc aminteeeee…de niste placinte fripteeeee…

Si toata lumea care il asculta au bufnit in ris. Acuma intreb eu daca un asemenea obicei – o asemenea traditie este una buna sau un area? Ca n-ar fi rau nici daca copiii astia tineri s-ar distra, nu? Si hazul si risul isi au timpul lui. Dar nu pe seama celor sfinte. Cind imi amintesc de echipele astea de brondosi daca ma gindesc bine, cu cit m-am inaltat si am crescut si inaintat in virsta cu atit imi amintesc cum popa asta era din ce in ce mai hitru…ba purta la unii o masca de te si speriai de el.

………………….Si iata zic eu cum ceva ce putea sa fie frumos si folositor, ceva ce ar fi putut amintii oamenilor de adevaratul staul si adevaratii magi si adevaratii pastori, s-a transformat intr-un fel de mic business pentru adolescenti cu ocazia Craciunului…Unde este Mesajul, unde este Adevarul, unde este Mesia in toata afacerea asta?. Plus ca pe linga bani, gospodarii le mai intindeau acestor tineri si cite un paharel de tuica …sa-i incalzeasca pe drum. Urmarile cred ca le-ati mai vazut si dumneavoastra…

Este obiceiul- este traditia asta vinovata? Nu cred. Vinovati sintem noi cind nu pastram curat Cuvintul care ne-a fost dat. Indiferent ca este in programul de brundusi sau in cintarile care le cintam si care adesea ar putea sa fie cintate in alta parte decit in Biserica ca sint asa de vagi si asa de bine facute ca ar putea sa fie intelese in mai multe feluri…

Intrebarea mea este…ce traditii aleg pentru mine si familia mea de Craciun? Ca eventual o sa aleg sa fac ceva…Ma gindesc ca orice am alege, orice am face, sa nu uitam sa pastram in centru pe Cel Sarbatorit. Cel caruia…”ii vor pune numele Emanuil, care talmacit inseamna, “Dumnezeu este cu noi.”

No comments: