SAPTE ADEVARURI MINUNATE...
1. Fa pace cu trecutul, ca sa nu-ti strice si viitorul.
2. Ce cred altii despre tine nu-i businessul tau.
3. Timpul vindeca aproape orice... asa ca da-i timp... timpului!
4. Nimeni nu poate sa te faca fericit daca nu te faci singur.
5. Nu-ti compara viata cu a altora ca n-ai habar prin ce trec ei in realitate.
6. Nu te mai gindi atita. Se poate trai bine si fara sa stii toate raspunsurile.
7. Zimbeste ca nu esti tu proprietar la toate problemele lumii...
9 comments:
Vast program...
O viata intreaga sa-l aplici. Esti grabit? Scurteaza-l...
4. Nimeni nu poate sa te faca fericit daca nu te faci singur.
Hm!... Asta e tare de tot...
Pai ce, sintem epicurieni? Obtinerea fericirii prin detaşare senina?...
Mai degraba ar fi de reflectat la ideea: Nu poti fi fericit fara sa daruiesti fericire altora...
Dar, desigur, se complica discutia la definitia... fericirii.
"Fericirea este un fluture, care, atunci cand este urmărit, este intotdeauna la un pas de a fi prins, dar daca stai linistit, se poate aseza pe tine. - Nathaniel Hawthorne
No, acum alta bataie de cap: ce inseamna sa stai linistit?
Sa atac mai bine ideea: 3.Timpul vindeca aproape orice...asa ca da-i timp...timpului!
De fapt, nu eu o atac, ci Charles Stanley in cartea sa DARUL IERTARII, folsind si un exemplu din activitatea sa de consiliere.
"O altă idee greșită pe care ne-am însușit-o este aceea că timpul vindecă toate rănile. Cred că acesta este unul dintre clișeele cel mai prost folosite (și cele mai dăunătoare) pe care le-am auzit. Cum ar putea ca trecerea timpului sau procesul uitării să conducă la iertare? De câte ori i-am spus noi cuiva acest lucru, cu bune intenții? Au trecut treizeci și unu de ani până când Jill și-a iertat unchiul. Dacă timpul ar fi un factor al iertării, atunci cu siguranță durerea pe care o trăise ar fi trebuit să fi dispărut cu mult înainte de a intra în cabinetul de consiliere. Totuși, ea a recunoscut că timpul nu a făcut altceva decât să agraveze situația."
Pe linga titlul cartii, pe coperta mai este adaugat: Lasa trecutul in spate si iarta...
Ideea IERTARII e fundamentala in cartea mentionata, si pune in umbra ideea 1. Fa pace cu trecutul ca sa nu-ti strice si viitorul.
A face pace cu trecutul poate insemna doar un soi de negociere, pe cind a ierta implica efort decizional.
Aline…cred ca fraza asta ti se potriveste tocmai tie…”Nimeni nu te poate face fericit daca nu te faci singur”. Daca fraza asta nu e adevarata uita ca reversul ei este si mai adevarat. Nimeni nu te poate face sa te simti mai mizerabil decit te poti face tu singur.
Ce inseamna sa stai linistit? Sa accepti situatia care te afecteaza si care vine dinafara ta - si pe care n-o poti schimba. Daca vine ploaia si tu ai nevoie de soare sa nu arati cu pumnii catre cer ci sa-ti iei umbrella. Eventual s-o si deschizi. Am auzit ca unii si danseaza in ploaie. Trebuie sa incerc …
Si timpul vindeca aproape orice. Asa cum se vindeca ranile fizice. Arsurile mele sint inca vizibile…Pe mina dreapta n-am avut piele de loc de la umar in jos si am avut in ea gauri adinci prin 1992. Acuma…se vad doar cicatricile…Cu ranile din suflet si cu inima este un pic mai greu. Dar daca nu mori de asta si inca traiesti…o sa traiesti. Si o sa rizi din nou…asa …mai pe ocolite, mai rar dar o sa rizi…si o sa te doara doar asa ca reumatismul…undeva adinc…ca durerea de oase. Dar n-o sa fie scrisnire de dinti…decit o durere pe care o poti duce cu tine, si nimeni nu stie de ea.
De iertat…din experienta stiu ca darul iertarii ni-l facem noua insine. Pe altii ii pot ierta mai usor…pe mine mai greu. Am observant ca iert mai greu pe cei care fac greseli pe care eu nu le-as face. Si mi-e usor sa iert greseli de care sint vinovata si eu. Cred ca este o chestie interesanta . Toti sintem pacatosi dar nu toti sintem atacati de satana sau sintem slabi in aceleasi puncte. Si atunci ne consideram mai buni ca altii in punctele unde sintem puternici. Sint lucruri pe care nu am crezut ca le pot face in viata…ca nu-mi stau in character. Dar in momentul cind m-am laudat in sinea mea cu ele am devenit slaba exact in directia aia.
Stii ce? Agreez cu tine ca putem avea puncte de vedere diferite – ca uitindu-ne la acelasi lucru vedem ceva cu totul diferit; ca experientele noastre ne duc la concluzii diferite. Cine are dreptate? S-ar putea sa nu avem niciunul din noi. Si poti sa nu fi de accord nici cu asta…sintem oameni…cunoastem in parte…
Ah, iar mi-am pierdut timpul pe-aici...
Nu de Alin Cristea sau de Rodica Botan era vorba...
Era vorba de niste IDEI!
La care sa reflectam!
Ca lista aia de "7 adevaruri minunate" nu contine nimic minunat, dar, mai grav, nu contine... adevaruri!
Uite o "idee" iti mai dau ca sa fiu pe aceeasi unda cu tine. Ti-am mai dat-o si alta data dar incapatinat cum esti nu lasi "ideea" sa-ti intre in cap...nu te mai obosi cu vizitele astea pe blogul meu. Nimic- nimic pe-aci pe gustul dumitale. Crede-ma...nu se supara absolut nimeni...De ce sa-ti perzi tu timpul tau pretios...poate, poate ajungi sa faci ceva cu el, nu? Toata lumea asteapta cu gura cascata sa vada...dar tu ai dat "
timpului ...timp" si inca nu se vede mare lucru. Hai...orienteaza-te...vezi sa nu pierzi si ideea asta ...
:)
Asta nu e o IDEE, ci o sugestie...
DE CE intru eu (sau oricine altcineva) pe bloguri (evanghelice) - asta nu e o chestiune care sa fie discutata aici, in conditii atit de vitrege pentru IDEI.
Consecinta faptului ca un blog este public este vizitarea lui si aparitia unor comentarii, pe care, desigur, administratorul blogului le poate modera.
Dar nu trebuie să-si inchipuie nimeni ca poate exista privat in blogosfera, fara ca alte bloguri vecine sa nu il deranjeze...
Alin...deci intra...si iesi dupa bunul plac- dar TI-AM SUGERAT ( daca asta este termenul care-ti convine) asta in urma faptului ca te-ai plins ca-ti pierzi timpul de pomana pe-aci.
Dupa cum bine spui, pe piata asta nu-s idei pentru sacosa ta. DECI...cautati dom'le alta taraba...piata mare, marfa destula...publica...la alegere. De ce sa te simti matale ca-ti pierzi bunatate de timp?
Eu...la client m-am gindit...cum sa-i fie lui mai bine...
No...mergi in pace acuma...am vaz't o idee ca se fitiia pe-aci pe undeva. Daca te grabesti olecuta o prinzi din urma...
Domnul Alin Cristea apartine curentului filosofic presocratic, al sofistilor, de aceea umblă cu sofisme. Sofistii se bagau in toate discutiile ce nu ii priveau si se maguleau ca ofera solutii. De fapt nu ofereau decat sofisme. Socrate le-a dat un sfat, ca ar fi mai bine sa se cunoasca pe ei insisi, sfat care i se potriveste de minune si lui Alin Cristea. Ca e nefericit, o stim cu totii, numai el nu o stie. Ca vrea ca si altii sa fie nefericiti ca el, e iarasi evident. Ca nu e în stare sa guste un aforism mai neobisnuit sau un gand inedit, e trist. Pana la urma o sa fie devorat de narcisismul ce il etaleaza mereu.
Post a Comment