Ieri dupa amiaza, o frumoasa discutie s-a incropit in camera mea de zi. Psalmul 73, un Psalm al lui Asaf. Inca ma mai gindesc la cit de contemporane sint pentru noi gindurile lui Asaf, insiruite cu patima in versurile acestui Psalm. Am vrut sa stiu cine a fost Asaf si cum Google ne ofera tot felul de informatii, am inceput sa il caut sa vad daca cineva a scris despre el. Ceea ce am citit aici.. .http://www.hfbcbiblestudy.org/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=482 mi-a confirmat si mai mult faptul ca Asaf a fost un om deosebit si merita sa ii citesc Psalmii inca o data si sa imi imaginez timpul si evenimentele care se desfasurau cind el scria acesti Psalmi. Face mare diferenta cind citim ceva si punem totul pe fundalul istoric, incadram in timpul in care a fost scris, si daca stim un pic si despre persoana care a scris, dam si mai multa viata si culoare celor ce citim.
Iata citeva ginduri despre Asaf, spicuite din ceea ce am citit. Cine este Asaf? Asaf a fost directorul de muzica al lui David si a scris probabil cea mai multa parte a partiturilor muzicale pentru Psalmii lui David - muzica care a fost pierduta in mare parte. El insusi a scris 12 Psalmi. Prin acesti Psalmi, putem sti mai mult despre viata lui Asaf decit despre viata multor alte personaje importante din Biblie. El a trait cu aproximatie intre anii 1020-920 inainte de Christos. A trait in timpul domniei lui David, Solomon si Rehoboam. A trait in Ierusalim, si a fost directorul musical, atit la Cortul intilnirii, cit si la Templul Lui Solomon. In mare, acest Asaf a trait unele dintre cele mai mari si mai importante evenimente si conflicte ale evreilor .
Cine a fost acest Asaf? El era un preot tinar din tribul lui Levi cind David a adus chivotul la Ierusalim pe la anul 1000 - 995 inainte de Christos. Tatal lui a fost Berekiah unul dintre cei care aveau grija chivotului, iar Asaf s-a dovedit atit de talentat incit David l-a pus sa fie responsabil cu muzica in fata chivotului. Era asistat de fratele lui Zechariah si erau probabil in jur de 20 de ani la aceea vreme. Asaf si-a tinut acea pozitie multa vreme - aproape 40 de ani, cind serviciile muzicale religioase se faceau in Templu, la Ierusalim, cind chivotul era asezat de acuma la locul lui de drept, in Sfinta Sfintelor.
Asa ca, in lunga lui viata, Asaf a cunosut si momentele de virf ale existentei lui David si momentele de infringere si slabiciune... l-a cunoscut pe Solomon pe vremea cind Domnul i-a vorbit, dar a cunoscut si perioada cind Solomon a intors spatele invataturii bune si intelepciunii date de Dumnezeu, si a permis inchinarea la idoli, si s-a complacut intr-o viata de lux si excess.
Asaf si fratele lui, Zechariah, nu au privit cu ochi buni comportamentul lui Solomon, lucru care probabil a dus la asasinarea in Templu a lui Zechariah - treaba facuta de agentii lui Solomon. Viata lui Asaf este destul de lunga, ca sa vada si ruperea imparatiei lu David dupa moartea lui Solomon. Si toate acetse evenimente sint ilustrate in Psalmii scrisi de el, asa ca mai mult decit multi altii, Asaf a avut motive sa fie dezamagit... mai ales de eroii lui din tinerete... de David, de Solomon...
Si cu toate astea, Asaf ramine credincios, pentru ca Dumnezeu ii dezvaluie adevarul final al promisiunii Lui. Nu era o promisiune temporara care putea fi ruinata de ignoranta unor oameni, de nerabdarea lui David, de ingimfarea lui Solomon, ci ceva deosebit, care provenea din Dumnezeu... era Fiul Sau, era Imparatia Sa eterna, era intelepciunea perfecta a lui Dumnezeu, erau bogatiile infinite si puterea Lui, si nu un templu care putea fi distrus, ci Templul Trupului Sau Sfint... al Domnului nostru Isus Christos, inviat si stind la dreapta Tatalui.
...............................
Vorbeam astazi cu o prietena de departe si i-am spus ca scriu despre Asaf . Am transpus dezamagirile lui Asaf cu dezamagirile noastre cind nimic din jurul nostru nu este stabil si oamenii ne dezamagesc si unii conducatori chiar din biserici ne dezamagesc. Toti sint oameni, supusi greselilor. Ochii nostrii ar trebui sa fie tinta la Christos care ne promite lucruri afara din lumea asta. Biblia spune ca in lume vom avea necazuri. Sint multi dintre cei care predica o evanghelie a prosperitatii...Daca a fost cineva prosper pe lumea asta...Solomon a fost. Dar la ce bun? Ceea ce este important este cum sfirsim alergarea. Cum si unde petrecem vesnicia. Ne uitam cu jind la cei carora le merge bine. Copiii nostrii au vesnic in ochii lor viata de la Hollywood si incearca sa emuleze atitea lucruri pe care le vad si care le plac. Noi insine ne complacem intr-un fel de viata nepotrivit. Mai mult ca oricind mor oameni pe planeta asta din cauza lui Christos. Mai mult ca oricind mor oameni de foame, de frig...Nu ne trece prin cap sa ne uitam la oamenii care sufera si sa ne miram cit sintem de binecuvintati si de ce? Cu ce sintem noi mai buni de avem un acoperis, avem piine pe masa si familia in jurul mesei...??? Nu...ne gindim mereu la cei care au mai mult, mai frumos...o stare mai inalta, o masina mai noua, o casa mai mare...si jinduim mereu.
Asaf a trait o viata lunga si Psalmii lui reflecta concluziile lui asupra vietii dintr-o perspectiva corecta. El a vazut slava lui Solomon...dar a cunoscut pe Dumnezeu de aproape si a trait realitatea ...el zice...
"Cind mi se amara inima, si ma simteam strapuns in maruntaie, eram prost si fara judecata, eram ca un dobitoc inaintea Ta. Insa eu sint totdeauna cu Tine, Tu m-ai apucat de mina dreapta; ma vei calauzi cu sfatul Tau, apoi ma vei primi in slava. Pe cine altul am eu in cer afara de Tine? Si pe pamint nu-mi gasesc placerea la nimeni decit la Tine. Carnea si inima pot sa mi se prapadeasca; fiindca Dumnezeu va fi pururea stinca inimii mele si partea mea de mostenire. Caci iata ca ceice se departeaza de Tine, pier; Tu nimicesti pe toti ceice-Ti sint necredinciosi. Cit pentru mine fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu; pe Domnul Dumnezeu il fac locul meu de adapost, ca sa povestesc toate lucrurile Tale."(Psalm 73:21-28)
Putem noi sa repetam in adevar aceste cuvinte spuse de Asaf si sa le simtim ca vin din inima noastra?
No comments:
Post a Comment