"Atunci l-au luat, l-au dus la Areopag, si au zis: "Putem sa stim care este aceasta invatatura noua, pe care o vestesti tu? Fiindca tu ne aduci ceva ciudat la auz. Am vrea dar sa stim ce vrea sa zica aceasta". Caci toti atenienii si strainii care stateau in Atena nu-si petreceau vremea cu nimic altceva decit sa spuna sau sa asculte ceva nou. Pavel a stat in picioare in mijlocul Areopagului si a zis: "Barbati atenieni! In toate privintele va gasesc foarte religiosi"...
Mars Hill este numele pe care romanii i l-au dat unui deal din Atena, Grecia. Grecii ii mai spuneau si Areopag. Acest deal era locul unde se adunau atenienii sa judece procesele civile, cazurile criminale sau sa discute chestiuni legate de religie. Se discuta filosofie, religie si legislatie chiar si pe vremea apostolului Pavel. Pe acest deal inalt de aproximativ 150 m, nu departe de Acropolis, Pavel le-a prezentat atenienilor Evanghelia lui Christos.
In Faptele Apostolilor 17:19-22 citim ca atenienii erau atit de religiosi, ca aveau pina si un altar ridicat unui dumnezeu necunoscut. Predica lui de atunci a fost o forma clasica de prezentare a Cuvintului lui Dumnezeu, incepind de la un punct comun de discutie - si noi putem sa folosim acest mod de a intra in vorba cu oamenii despre problema sufletului. E mult mai usor cind incepi o discutie cu cineva dintr-un punct fix, de la o parere comuna.
Am fost la sfirsitul lui mai si inceputul lui iunie in Grecia si am vizitat multe locuri deosebite, printre care si Mars Hill. Exista doua rinduri de scari ca sa ajungi sus: scarile antice, care sint mai greu de urcat, si niste scari de fier moderne . Copiii m-au minat sa merg catre cele mai usor de urcat, dar mi-a facut o placere deosebita sa pasesc pe urmele pasilor apostolului Pavel . Ca si anul trecut in Ierusalim, urcind Via Dolorosa, asa si acum, am avut o stare deosebita gindindu-ma cum arata locul cu 2000 de ani in urma si cite cuvinte sfinte au rasunat in auzul atenienilor pe acel deal. Am facut citeva poze si am sa le pun aici. Pe o parte urci pe deal, si in virf realizezi ca dealul este o stinca uriasa si ca este abrupta intr-o parte, formind parca in mod natural o scena deschisa. Mi-ar fi placut sa pot cobori jos, unde statea multimea, dar mi-a fost greu si destul sa ma urc pina acolo sus, asa ca am admirat doar si am facut ceva poze.
Pe vremea apostolului Pavel, Atena era un oras plin de idolatrie. De fapt si romanii au imprumutat multimea lor de zei tot de la greci si doar le-au schimbat numele. Pavel vorbea cu evreii in sinagogi si cu grecii prin piete. In piete era plin si de filozofi: si gasim chiar pe pagimile Noului Testament ceva despre acest lucru, si anume faptul ca Pavel discuta cu epicurienii si stoicii vremii..."Unii din filosofii epicurieni si stoici au intrat in vorba cu el..."Epicurienii credeau ca Dumnezeu exista, dar ei ziceau ca Dumnezeu nu este interesat in oameni si ca singurul scop in viata este sa gusti placerile vietii. Stoicii credeau ca Dumnezeu este sufletul acestei lumi si scopul vietii era sa te ridici deauspra tuturor lucrurilor si sa nu arati emotii nici la bucurii, si nici la durere sau placere. Mai erau si alte grupari filosofice, si tare le mai placea atenienilor sa piarda vremea prin piete in dezbateri contradictorii.
Mi-am dat seama ca multe nu s-au schimbat in aceasta privinta. Se pare ca grecii au un sistem social destul de bun, asa ca majoritatea nu lucreaza. De fapt, ziceau ei ca 57% din tinerii care absolva scoli si cauta de lucru nu gasesc de lucru nicaieri. Pentru mine a fost asa un soc sa-i vad pe londonezi cum alearga cu sufletul la gura sa prinda trenul sa mearga la lucru sau acasa si cit de lejeri sint grecii, care nu se grabesc sa-si deschida buticul decit pe la ora 10, si in unele zile cind este cald, nu deschid decit dupa-amiaza. Chiar rideam cu taximetristul nostru de programul lor lejer... "Daca e luni sau miercuri", zicea el "si daca e cald, s-ar putea sa fie inchis"...
Am sa incerc sa povestesc in alt articol despre Oracol si alte lucruri si locuri care m-au impresionat in vreun fel. Pina una alta... va las sa admirati Mars Hill, locul unde apostolul Pavel le-a vorbit multimilor de greci si evrei. Poate ne ispiteste gindul sa calcam pe urmele lui, nu neaparat sa mergem in Grecia la Areopag, dar sa incepem sa raspindim Cuvintul sfint celor ce au atita nevoie sa auda adevarul...
1 comment:
Am fost in grecia cu multi ani in urma. Am urcat si eu aceste scari sapate in piatra si gandul m-a dus la ap. Pavel. Undeva la baza era o tabla ce scria de trecerea ap. Pavel pe aici. Oricum, lui Pavel Atena i-a lasat un gust amar, duhul lui s-a intaratat la ceea ce vazuse. Sincer, personal nu-mi place Grecia. Caldura mare, pamant stancos lipsit de paduri, de umbra si oameni fara Dumnezeu. Este tabloul cel mai dezolant, acolo unde Dumnezeu nu e dorit si nici natura nu te racoreste. Atatia bani dam noi oamenii sa vedem locuri pustii fara Dumnezeu! Mi se pare foarte trist, chinuitor chiar; asa mi s-a parut Grecia, chiar daca o multime de turisti entuziasmați de goliciunea naturii se simteau bine in acel loc. Ma gandesc ca ei se simt asa fiindca au venit la "rude", sunt din aceiasi familie.
Ap. Pavel se simtea bine in mijlocul fratilor. Ce diferenta colosala intre el si .. altii.
Grecia castiga enorm de multi bani datorita turismului.Privind adevarul scripturilor, in Atena Dumnezeu a ingaduit sa ramana in picioare ceeva din anticul atenian ca peste veacuri (adica acum)lumea sa vada mania lui Dumnezeu impotriva idolilor si a filosofiei care sta impotriva invataturii lui Dumnezeu. Dar cine cand viziteaza Grecia vede aceste lucruri? Cine lauda pe Dumnezeu ca a nimicit idolatria antica a Greciei sa faca loc evangheliei lui Hristos? Ba inca multi, foarte multi pleaca nostalgici dupa vremurile apuse, fiindca nu au ramas in picioare pana in vremurile noastre, asa ca sa le poata prinda si ei in viata.
Eu cred ca asa ar dori Dumnezeu sa inteleaga turistul ce trece prin Atena. Noi suntem straini si calatori pe acest paamnt in cautarea unei alte patrii mai bune, insa cei mai multi se simt atat de bine in aceste tari precum Grecia, sau acele tari cu o economie puternica, cautate de omul care e scris pe pamant, ca sa emigreze in ele, iar daca nu reuseste atunci macar sa le viziteze.
Vedem ce atenienilor ap. Pavel le-a vb. Dar oare turistilor cam ce le-ar vorbi ap. Pavel, de-ar fi acum in zilele noastre?
Post a Comment