Am citit si eu ca atitia altii despre tragedia de la Bucuresti. Toata lumea este cu degetul pe ceva si pe cineva si poate ca au cu totii dreptate. A fost o combinatie de lucruri gresite care au dus in cele din urma la o colosala pierdere de suflete si la o suferinta prelungita poate pentru tot restul vietii pentru cei care au ramas in viata.
Am fost si eu arsa si stiu exact cita suferinta si ce urmari au arsurile. Nu-mi place nici macar sa-mi amintesc.
Unii blameaza sarbatoarea de Halloween, duhurile rele etc. Au oare dreptate? Am urmarit o emisiune in care o fosta vrajitoare care a renuntat la practica vrajitoriei si a devenit crestina era interogata. Ea spunea ca Halloweenul pare o sarbatoare inocenta - ca este folosita sa introduca copiii mici in lumea spiritelor si ca, pe masura ce inainteaza in virsta, noi dimensiuni sint adaugate acestei sarbatori. Noi o vedem ca o sarbatoare nevinovata, in care copiii isi pun costume si aduna bomboane. Dar asta este doar inceputul. La virsta adolescentei, ei deja sint pregatiti sa faca descoperiri noi in lumea spirituala.
Si mie mi s-a parut inocenta sarbatoarea asta cind am venit in America. Si pe vremea aia se vindeau in magazin costume tare dragalase. Astazi rafturile sint pline de masti cu vampiri, si draci, si alte chipuri hidoase. Diavolul nu doarme si a fost siret de la inceputul lumii. Nu i-a amagit el pe primii oameni facindu-i curiosi, iar apoi spunindu-le ca n-o sa moara? Cind, de fapt, in momentul in care au mincat au inceput primele celule omenesti sa-si piarda pretioasa calitate de a se regenera. Si astfel moartea a intrat incet, pe nevazute, in sistemul nostru .
Asa se intimpla cu tot ce face diavolul. Ne ispiteste mai intii vrind sa ne capteze interesul, apoi lucreaza la apetit si nu dureaza mult si am muscat din fructul oprit. Asa si Halloweenul. Introduce in mintea copiilor nostri curiozitatea mai intii.
Biblia ne invata ceva atit de simplu, dar absolut necesar. Ne spune sa-i invatam pe copiii nostri cind sint mici calea Domnului si nu se vor departa de ea cand vor fi mari. Romanii chiar au o vorba de intelepciune populara care circula de cind lumea despre importanta celor "sapte ani de acasa". Cit de importanti sint acesti ani? Cit este de importanta o temelie pentru o casa. Temelia va sustine ceea ce ulterior se va construi pe ea... sau... va ceda, si constructia se va prabusi.
Asa ca eu de Halloween nu am aprins lumina la usa si nu am cumparat bomboane. Anii trecuti am pus chiar un afis pe usa in care ii invitam pe copii sa se reintoarca de Craciun ca sa le dau bomboane cite vor. Viata e facuta din alegeri... sa facem si sa-i invatam pe copiii nostri sa faca deosebire intre lucrurile care li se ofera in viata. De unele lucruri e mai bine sa nu ne atingem oricit de inocente ar parea. Si Halloweenul nu este deloc o sarbatoare inocenta.
5 comments:
Este o sarbatoare mai mult decat perticuloasa
Este foarte trist ce s-a intamplat..
Eu imi amintesc de cand eram eu copil ca si in Romania, era o sarbatoare toamna cu bostani. Se decupau intr-un bostan doua gauri ca pentru ochi si una pentru gura, se punea inauntru o lumanare si ne laudam cu bostanul in ceata de copii dar fara costumatie si deoarece era cam dupa razboi si saracie... nu cred ca ne dadea nimeni nimic dar ne intreceam in "cine are dovleacul cel mai frumos..."
Dupa ce se termina sarbatoarea se manca dovleacul copt cu zahar... Deci este o sarbatoare si la ortodocsi desi decalata cu o saptamana si cu alt nume. La voi in Transilvania nu era?
Bineinteles ca "maimute " cum suntem noi romanii, am adoptat sarbatoarea americana, care este mai spectaculoasa ...
Nu prea am inteles ce se serbeaza... Ce este de fapt in america?
Eu cred ca toamna, populatia pagana din imperiul roman serba moartea vegetatiei, probabil era o sarbatoare mare, inchinata unui zeu pagan iar crestinismul a transformat-o in nu stiu ce....
Asa stiu ca a fost si cu Sfantul Valentin.
cherie...iata un link la un articol foarte bun care explica de unde vine sarbatoarea asta si cum s-a schimbat de-alungul istoriei. https://carm.org/halloween
Este cam ce spuneam si eu. O sarbatoare locala care s-a perpetuat in timp ca sarbatoare a sfarsitului verii,a stransului recoltei, a fost preluata si transformata intr-o sarbatoare crestina "a tuturor sfintilor" prin deciziile "clerului"...
Probabil familia ta cand traiati in Transilvania fiind deja baptisti nu stiati de aceasta sarbatoare. Noi cand eram copil ne jucam cu dovlecii caci bunicii nostri fusesera tarani. Asa era la satele de pe la noi, asa se serba sfarsitul verii si stransul recoltei...
Acum este altceva ... si nu se va mai putea intoarce la ce a fost....
Post a Comment