11 May 2016

SI PAMINTUL ARE NEVOIE DE ODIHNA...


     Sunt subiecte de discutie pe care ti-e greu sa le pornesti. Sunt prea… intime. Dar unele observatii, invataturi de-a lungul vietii si anumite spicuiri, desi sensibile… sunt de o valoare inestimabila. Ieri am auzit o parte dintr-o discutie despre parinti si copii. Ideea era sa nu-i toci la cap pe copii pina la nebunie cu facutul lectiilor. Autorul unei carti pe aceasta tema spunea ca el sugereaza sa stabilesti mai degraba cu copiii o medie la invatatura cu care sa fiti amindoi multumiti; si sa il lasi pe copil  sa se organizeze si sa isi foloseasca timpul si resursele cum doreste atita timp cit contractul este onorat. Spunea omul pe buna dreptate ca astfel il ajuti pe copil sa invete mult mai multe lucruri si, printre altele, sa lucreze independent si responsabil in acelasi timp. La urma urmei, multi parinti sunt interesati mai mult de notele copiilor ca trofeu personal si motiv de mindrie, si nu neaparat ca reflectie a unei educatii sanatoase. Pentru ca educatia nu este neaparat reprezentata de notele din carnet. Inteligenta si intelepciunea sunt doua lucruri distincte.  

     Mi-amintesc de anii copilariei si adolescentei… ani dificili pentru mine. Am fost singurul copil in primii 16 ani de viata si mama mea era casnica. Nu cred ca a existat nicio bucatica de timp, spatiu sau interes care sa nu-mi fi fost controlate in amanuntime de ea. Nu pot sa spun ca asta m-a ajutat - ci dimpotriva. Si sunt sigura ca mama mea nu a facut-o intentionat, ba dimpotriva, a vrut sa ma modeleze asa cum credea ea ca e bine. Doar ca ADN-ul meu era absolut diferit si opus in ambitii, si talente, si defecte decit idealul mamei mele sau ceea ce se straduia dinsa  sa scoata din mine. Si… desi mi-am inceput viata fiind un copil docil, am crescut cu un resentiment puternic pentru orice control impus asupra mea.

      Intr-o discutie cu citeva luni in urma, mama mea se chiar lauda ca nu m-a lasat sa citesc decit Biblia… A fost foarte uimita sa auda ca pe sub plapuma, prin sertare si pe sub masa, pe furis citeam multe alte carti. Si ca regulile ei severe m-au facut mai degraba sa ocolesc Biblia.

     Traim intr-o lume obsedata de trofee si performante de tot felul.  Oare ce nebunie ne face sa ii spunem copilului care ne-a adus acasa o nota de B (9), ca putea sa fie un A (10)? Am facut-o si eu si regret. De ce nemultumire in loc de multumire? De ce alergam  dupa aparente mai mult decit dupa caracter si o educatie sanatoasa? De ce noi, oamenii, care ne vaietam de stres suntem autorii si promotorii stresului in copiii nostri?  De ce? Este aproape ridicol ca eu, care o impingeam pe fata mea de exemplu sa ia note din ce in ce mai mari, sa participle la tot felul de concursuri (la un moment dat, in liceu, cinta la vioara  in 5 orchestre) – astazi incerc sa ii amintesc ca si Dumnezeu a facut lumea in 6 zile, si a saptea S-a odihnit, ca nu trebuie sa excelam in toate, ca trebuie sa ne bucuram de lucruri mici si sa nu alergam dupa tot ce pare important – ca e ok sa luam pauze de la orice si ca si pamintul trebuie sa se odihneasca tot al saptelea an.

     Poate unii dintre noi mai putem salva ceva… daca nu in viata noastra sau a copiilor nostri – atunci poate in viata nepotilor nostri. Poate merita sa ne reevaluam prioritatile si sa stabilim un ritm de viata sanatos din toate punctele de vedere. Biblia ne spune sa cercetam toate lucrurile si sa alegem doar ce este bun.

No comments: