Am pus doua lingurite de miere in cafea… si amestec… si n-am rabdare sa se topeasca mierea. Sint la birou la lucru si am tot timpul din lume sa amestec in cafea - ca nu ma deranjeaza nimeni si ma si plateste compania… dar ma irita faptul ca nu se topeste instantaneu. Deschid computerul si vreau sa ma loghez: "log in". Ia si asta prea mult timp… dau la clicuri pina ametesc computerul si bineinteles atunci merge si mai incet. N-am rabdare… nu mai am rabdare. Unde mi-e rabdarea?
Cind conduc si stau la stop, sint prima care porneste din loc. Astept cu infrigurare secunda… si ma simt victorioasa daca am apasat pe acceleratie cu o miime de secunda inaintea celorlalte masini… Maninc in graba… as putea zice ca uneori nu ajung sa gust si sa savurez mincarea ce o maninc - mai mult o inghit… numai sarpele isi inghite asa mincarea si lasa ca stomacul sa digere in timp ce el doarme. Problema e ca nici nu dorm suficient sau… cind ma duc la culcare as avea pretentia ca de cum atinge capul perna sa incep sa sforai. Sa nu cumva sa irosesc vreo secunda, undeva, gindindu-ma sau meditind fara rost… sau asa am inceput sa concep viata din fuga asta nesfirsita si alergarea de care vorbeste Solomon atit de clar… ”goana dupa vint”.
Oare pentru asta a fost facut omul? Pentru asta a investit Dumnezeu atita intelepciune si a dat fiintei umane capacitati, si abilitati, si talente, si daruri? Viata are atitea fatete care se cer descoperite de fiecare din noi… si prin toti senzorii si posibilitatile pe care le avem Il descoperim pe Dumnezeu prin puterea Lui de a crea, prin minunatiile care le-a pus la dispozitia noastra… in afara noastra sau inauntrul nostru.
Mincarea pe care o mincam este deosebita… culori, miros, gusturi, textura… toate diferite si cu capacitatea sa ne trezeasca curiozitatea si sa ne faca placere. Dar daca n-avem rabdare sa gustam? Daca inghitim mincarea ca sarpele? Stomacul va digera, dar n-are capacitatea sa miroasa, sa guste, sa simta… sa aiba placere si bucurie. Cita risipa – nu-i oare pacat?
Cind trecem pe linga un rond de flori, pe linga o pajiste verde, pe linga un spin inflorit… si nu-i dam timp ochiului sa isi soarba placerea si incintarea la vederea acestor lucruri frumoase, nu risipim oare din darurile si binecuvintarile lui Dumnezeu? Ma pling mereu ca nu am timp… dar m-am gindit adineauri la David, citi Psalmi a scris si ce a scris in Psalmi… cite meditatii. Omul asta a trait fugarit de Saul jumatate din viata lui, ascunzindu-se, batindu-se si zbatindu-se… si totusi a gasit timp sa mediteze la tot ce a creat Dumnezeu si sa-I aduca slava pentru toate lucrurile. Ce scuza am eu?
Ok… ca inceput, am amestecat alene in cafea… e numai potrivit de dulce. Mirosul de cafea proaspata este incintator… temperatura potrivita… si cerul gurii se lafaie cu aroma cafelei… nasul freamata si el incintat de miros… in timp ce cofeina isi face si ea treaba ei… S-a meritat sa amestec in cafea incet si pe indelete… se merita sa-mi fac timp sa observ toate binecuvintarile ce le am de-a lungul zilei si sa-I multumesc Celui ce mi le da zilnic… din abundenta.
1 comment:
pROBABIL , inca nu ti-a spus nimeni pana acum la ce e buna cafeaua ta aceea aromata , care aduce palcere gustului : sa scoata calciul din oase ! Gustul este intr-adevar o mare ispita , pentru om , dar fericit cel care poate s-o invinga !
Anul trecut, cand eram ingrijorat de moarte din pricina cancerului de piele ( o pata mai mare de 10 mm diametru pe tampla dreapta ) m-am informat in amanuntime cu privire la majoritatea alimentelor si bine am facut . Printre alte constatari a fost si aceea ca in cei peste 7 ani in care beam si eu cafeaua precum apa de la robinet am ramas cu dintii in paragina si cu muschii de la membre plini de crampe , in special dimineata .Dar de cand am inceput un regim alimentar Biblic si natural pe cat posibil, am simtit restaurarea . Nu zic ca nu ma mai doare cate ceva, pe ici, pe colo, cateodata, dar uleiul de in , papadia , pudra de roscove, soia, susanul si alte seminte si buruieni " de leac " consumate pe baza credintei ca tot ce a facut Dumnezeu si ne-a dat pe aceasta lume , cu indicatii precise de utilizare este numai spre binele nostru .
"Si Dumnezeu a zis: "Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra. (Fac.1:29) Aceasta situatie a fost valabila pana cand omul a pacatuit , si pamantul a fost blestemat din pricina lui .Atunci unele plante au acumulat otrava si omul a trebuit sa cultive si sa ingrijeasca plantele ramase pentru hrana
Intr-o alta vreme, dupa ce Pamantul a fost spalat de apele potopului, Dumnezeu a facut o schimbare: "Tot ce se misca si are viata sa va slujeasca de hrana: toate acestea vi le dau, ca si iarba verde. (Fac.9:3). Numai carne cu viata ei, adica sangele ei, sa nu mancati.
A mai fost o schimbare in privinta hranei atunci cand Dumnezeu a ales un Popor pentru El si i-a dat Legea, numita " a lui Moise ", si o alta ,si probabil si ultima, cand a venit El insusi pe Pamant, in trup uman , luand chipul Domnului nostru Isus Hristos : " In urma, a chemat din nou noroadele la Sine si le-a zis: "Ascultati-Ma toti si intelegeti.
Afara din om nu este nimic care, intrand in el, sa-l poata spurca; dar ce iese din om aceea-l spurca. Daca are cineva urechi de auzit, sa auda."
Dupa ce a intrat in casa, pe cand era departe de norod, ucenicii Lui L-au intrebat despre pilda aceasta. El le-a zis: "Si voi sunteti asa de nepriceputi? Nu intelegeti ca nimic din ce intra in om de afara nu-l poate spurca?
Fiindca nu intra in inima lui, ci in pantece, si apoi este dat afara in hazna." A zis astfel, facand toate bucatele curate."( Marcu 7.19 ) Este , cred eu, foarte clar ca noi traim o vreme ca si aceea a lui Noe , ba inca am ajuns sa stim mai bine ce este bun sau nu pentru a ne hrani sanatos in diferite circumstante fiindca este implinita si profetia despre cresterea cunostintei (Dan.12:4).Putem sti, daca vrem sa invatam, ce elemente contine oricare aliment ( daca cumparam, exista pe fiecare produs o eticheta de citit ) si putem sti , daca ne intreseaza, ce efect are fiecare asupra organismului nostru, inainte de a savura gustul dupa reclama care li se face . Asa cum ti-am spus, in afara de ispita gustului, cafeaua nu face altceva decat sa scoata calciul din oase si chiar si din muschi . Singurele alimente care ne redau intrucatva ceea ce pierdem cu cresterea varstei sunt plantele ( legumele si fructele crude, sau fierte ori coapte uneori)
Carnea nu ne da decat energia pentru forta de munca , dar sa nu neglijam faptul ca mielul de jertfa trebuie mancat cu " verdeturi amare ". (Exod.12:8) si trebuie fript sau fiert, nu prajit in tigaia plina cu grasime . V-am spus, pe scurt, cateva din informatiile la care am ajuns in cercetarile mele in Cuvant si in lucrurile lumii de astazi .
Post a Comment